Primul film documentar despre Eminescu

Se numește “Eminescu, Veronica, Creangă” și a fost realizat în anul 1914 de către Octav Minar.

Produs de către filiala din Bucureşti a casei “Pathé”, filmul a fost prezentat publicului în data la 31 ianuarie 1915, la Ateneul Român, în cadrul unei serate eminesciene la care au luat cuvântul Barbu Ştefănescu Delavrancea, George Enescu şi Victor Eftimiu.

“Eminescu, Veronica, Creangă” a fost filmat în 1914 la mănăstirile Agapia, Neamţ şi Văratec și la Ipoteşti, Iaşi, Bucureşti, Humuleşti, Târgu Neamţ și Dumbrăveni. Filmul conţine și câteva părţi dramatice, menite a ilustra lirica eminesciană, interpretate de către actori profesionişti precum Stacia Napierkowska şi Aldo Fini.

Din cei circa 1.500 de metri de peliculă, cât avea iniţial documentarul, la ANF se mai păstrează doar o copie de 570 de metri a materialului filmat, şi o alta de 650 de metri (aproximativ 20 de minute). Tot aici se păstrează afişul şi programul de sală al filmului.

(sursa)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu