Legenda Sfântului Valentin

Știați că…

Sfantul-ValentinSfântul Valentin a trăit în secolul III și a fost episcop în Interamna (azi: Terni, Italia). Pe atunci împăratul roman Claudius II (268-270) a interzis căsătoriile, deoarece credea că acestea determină soldații să fie mai mai puțin combativi. Încălcând porunca împăratului, Sfântul Valentin a ajutat îndrăgostiții care veneau să îî ceară ajutorul, unindu-i în sfânta taină a căsătoriei. Nu a durat mult până când împăratul a aflat și astfel Sfântul Valentin a fost întemnițat.

Potrivit legendei, temnicerul lui l-ar fi rugat să-și folosească puterile sfinte pentru a-i vindeca fiica oarbă. Iar Sfântul Valentin i-a redat vederea. Și chiar mai mult: s-a îndrăgostit de aceasta.

În scurt timp a venit și verdictul împăratului: Sfântului Valentin i se cruța viața dacă era de acord cu decizia lui Claudius II de interzicere a căsătoriei (renunțând astfel, de bună voie, la credința sa).  Sfântului Valentin a refuzat și, pe pe 14 februarie 269 a fost condamnat la moarte și executat.

Înainte de execuție, Sfântului Valentin i s-a dat voie să scrie câteva ultime rânduri iubitei sale. O scrisoare de adio pe care a semnat-o simplu: “de la al tău Valentin”. O formulare pe care astăzi o cunoaște toată lumea.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu