Vocea umanitatii

“Ce s-a întâmplat cu vocea umană? Vox Humana! Țipând, strigând, vorbind liniştit…

Buzz! Părăseam aeroportul – aceasta este Atlanta. Ştiți cum e: treci de poartă, iei un metrou. Lucru care te poartă printr-o aglomerație pe care ți-o alegi singur. M-am urcat într-un vagon. Tăcere mormântală. Câţiva oameni stau aşezaţi sau stau în picioare. De deasupra, auzi o voce care odată a fost o voce umană. Dar nu mai e. Acum vorbeşte ca o maşină: “Concourse 1 – Fort Worth – Dallas – Lubbock”. Acest tip de voce.

În momentul în care ușile erau pe cale să se închidă – uși automate! – un cuplu tânăr se azvârle spre interior, împing ușile pentru a le deschide și reușesc să intre. Fără a renunța la vreo inflexiune, vocea de deasupra se face auzită: “Din cauza ultimei îmbarcări, vom avea o întărziere de 30 de secunde”. Oamenii se uită la tânărul cuplu de parcă tocmai ar fi comis o crimă în masă. Iar cei doi tremură din toate încheieturile, ştiți? Acum, dat fiind că nu am reputația unui om care tace – ba chiar sunt guraliv – am intrat în discuție: “George Orwell, timpul tău a venit şi s-a dus!”.

Am aşteptat să aud pe cineva râzând. Tăcere mormântală. Iar acum se uită toți la mine. Şi sunt împreună cu tânărul cuplu – toși trei aflați pe drumul Golgotei în Vinerea Mare – când spun iar: “Dumnezeule, unde este vocea umană?”. Și chiar atunci, văd un copil mic – un bebeluș, să tot fi avut vreun an. Și-i spun “Domnule sau doamnă, care este opinia dumneavoastră cu privire la specia umană?” Ce face copilul? Copilul începe să chicotească! Și spun: Slavă lui Dumnezeu, sunetul unei voci umane!”

O povestire spusă de marele Studs Terkel, prin intermediul unei animații realizate de StoryCorps. – un proiect cu adevărat minunat.

O poveste ajunsă pe WebCultura datorită lui Alex Schwetter, căruia îi mulțumesc și pe această cale.

Webcultura are nevoie de susținerea ta. Ne poți sprijini prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu