Ești mai frumoasă decât crezi!

Da, TU! Chiar TU: ești mai frumoasă decât crezi. Iată un experiment social care îți va dovedi acest lucru.

Pe scurt: așezat în spatele unui perete de pânză (astfel încât să nu poată să vadă subiecții), Gil Zamora, un specialist cu peste 15 ani de experiență în realizarea portretelor robot pentru organizațiile judiciare – da, exact, acei graficieni care desenează chipul infractorilor doar după descrierea oferită de martori – realizează câte două portrete pentru fiecare participantă la experiment: un portret desenat după autodescrierea persoanei desenate și un al altul, realizat după descrierea unui martor străin.

Ei bine, precum veți vedea, în toate cazurile, diferența între modul în care o persoană își percepe frumusețea și descrierea obiectivă a unui străin este o mare diferență. Întregul experiment a fost realizat sub o strictă supraveghere pentru a se asigura obiectivitatea necesară.

Gil Zamora a urmat cursurile speciale de portretistică organizate de FBI, iar între 1995 și 2011 a fost portretistul poliției din San Diego. Portretele realizate de el după descrierea martorilor au ajutat la prinderea mai multor infractori.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Mihai

    Scopul experimentului era să-i facă pe oameni să se simtă mai confortabil cu ei înșiși, arătându-le că sunt percepuți într-un mod mai bun de cei din jur. Totuși sunt puțin sceptic în ce privește obiectivitatea artistului. Deja privind primul portret făcut după însăși descrierea persoanei, e și normal să înfrumusețeze cel de-al doilea desen, pentru a-și atinge obiectivul. Oricum, gestul este cel mai important și îl apreciez pentru că a încercat să ajute și a reușit. 🙂

Adaugă comentariu