Global Warning

Lunga călătorie a artistului către spectatorii lumii.

Artistul și directorul australian de teatru Richard Pettifer a plecat din Melbourne, la 1 ianuarie 2013, având ca destinația finală Berlinul, oraș în care se va alătura celorlalți artiști care protestează împotriva încălzirii globale și a creșterii emisiilor de carbon. O călătorie specială. transformată în turneu internațional numit Global Warning: Richard a decis să nu folosească în călătoria sa avioanele, tocmai pentru că acestea eliberează o cantitate mare de dioxid de carbon. Așa că, nevoit să parcurgă terestru granițele și distanțele, își finanțează călătoria susținând în locurile în care poposește, cu sprijinul organizațiilor locale, spectacole de teatru sau workshopuri, pornind de la premisa că “indiferent de statutul lor, toți oamenii sunt asupriți, iar limbajul comun este teatrul”.

În România, Richard Petiffer este susținut de teatrul de apartament, lorgean theatre: artistul va susține două spectacole în București – People Spoke, care va avea loc pe 17 aprilie, începând cu ora 22.00 și The Agony and the Ecstasy of Steve Jobs, pe 19 aprilie.

De vorbă cu Richard Pettifer

– Ce presupune realizarea unui astfel de turneu?
– Înainte să plec din Australia, am muncit pentru realizarea turneului 8 luni. Nu am semnat niciun contract, nu a exista vreo siguranță. Totul s-a bazat pe bunăvoința și dedicația oamenilor care lucrează în teatre. Oricum, tot ce ar fi putut să întâmple rău, s-a întâmplat, cu excepția teatrului creat și a spectacolelor intrepretate.

– Poți să ne povești mai multe despre “teatrul creat”?
– Sunt mândru de asta. Mulțumită faptului că turneul s-a construit pe parcurs, a existat posibilitatea ca proiectul să crească prin oportunitățile întâlnite sau, de ce nu, să eșueze prin lipsa lor. Aceasta nesiguranță a devenit teatru în sine și astfel întreaga experiență s-a transformat într-un exercițiu al precarității, al împrejurărilor imprevizibile. Ideile acestea mă reprezintă, le trăiesc în timp ce sunt pe scenă.

– Ce se întâmplă după ce vei ajunge la Berlin?
– Mă voi alătura altor artiști care protestezeza împotriva “Global Warning”. Intenționez să colaborez  cu câțiva programatori, întrucât au apărut nuanțe noi în etica politică, pe care le veți regăsi și în “Agony/Ecstasy”. În aceste bătălii nu individul este cel care câștigă.

– Te raportezi la turneul ca fiind un singur performance sau fiecare oprire este un performance de sine stătător?
– La fiecare pas au loc mici performanceuri, dar ele fac parte dintr-un ansamblu mai mare numit Global Warning. Schimbarea climaterică va fi cea mai mare forță opresivă a secolului 21. Restul performance-urilor rezultă din această problematică.

“Sunt atras de istoria României”

People Spoke – miercuri 17 aprilie, ora 22.00, lorgean theatre ( Bd. Carol I, nr. 53). Intrare liberă. Facebook event.

Guvernele croiesc cadrele sociale în care cetățeanul se mișcă. Uneori, normele reprezintă doar niște aparențe special create pentru a fi încălcate. Este alegerea noastră dacă ne supunem sau nu regulilor. People Spoke este performance-ul prin care artistul Richard Pettifer își propune să discute despre libertate individului și limitele sale.

“Sunt atras de istoria România datorită mișcării de rezistență împrotriva regimului opresiv. O idee similară dezvolt și în acest spectacol.” (Richard Petiffer)

Agony/ecstasy – vineri 19 aprilie, ora 19.00, lorgean theatre. Intrare pe bază de invitaţie.

Monologul The Agony and the Ecstasy of Steve Jobs – scris de dramaturgul american Mike Daisey, în 2012 – a captat atenția ziarelor. Acuzațiile care i s-au adus scriitorului s-au referit la cât din piesă este real și cât este denaturat în ceea ce privește viața lui Steve Jobs sau fabricile iPhones din China. Pentru că subiectul spectacolului examinează problema exploatării muncitorilor chinezi pe măsură ce succesul companiei Apple crește.

[citat]lorgean theatre[/citat]

este primul teatru de apartament din Romania, fiind prezent în peisajul cultural românesc din decembrie 2008. În cei cinci ani de existență a găzduit mai bine de 25 piese de teatru și performance-uri, cu peste 75 de reprezentații în spațiul domestic.  La lorgean theatre nu se plătește bilet, spectatorii aducând obiecte legate de tema spectacolului.

Cristina Toderas

Cristina Toderas Twitter | Facebook | De același autor

Este în căutarea unui lucru fără formă. Pentru că nu știe cum arată acel ceva, face pași mici către el. Până să-i dea o definiție, se bucură DE și ÎMPREUNĂ oamenii din drum.

Recomandări

Adaugă comentariu