Drumuri alese

Despre cuplu. Și despre problemele sale.

drumuri-alesePrieteniile copilăriei ne descriau buni, perfecți, iar sfaturile pe care le primeam în iminența despărțirii erau: “să nu te schimbi niciodată!” sau “să rămâi așa cum ești!”. Un copil nu poate intui dinamica ființei umane.

De-a lungul vremurilor oamenii aleg. Aleg ora la care se trezesc, hainele pe care le poartă, cantitatea de mâncare pe care o consumă, oamenii cu care își petrec timpul, drumurile sinusoidale care duc spre ceea ce percep a fi succesul. “Oamenii se întâlnesc pe baza asemănărilor și se dezvoltă pe baza diferențelor”, conchidea Virginia Satir în “Arta de a făuri oameni”. De cele mai multe ori, aceste diferențe determină deteriorarea relațiilor noastre. Când unul dintre membrii diadei accede spre evoluție, se străduie să-l tragă pe cel iubit după sine, considerând aceasta dovada binelui ce i-l dorește și a iubirii ce i-o poartă.

E dificil de acceptat realitatea antitezei dintre ceea ce i-ai atribuit celui drag și ceea ce este el cu adevărat.
Tu urci și el coboară. Sau invers. Poate fiecare are dreptate, poate fiecare greșește. Ți-e imposibil să vezi și să încuviințezi trebuințele sale. Tu îl vezi sub coroana succesului, potențializându-și resursele și talentele. El caută confortul unei vieți simple, mediocre sau la limita legalității.

Acceptă că fericirea și succesul nu au aceeași reflexie pentru toată lumea. Tu însă ai dreptul să îți construiești visele, oricât de îndrăznețe ar părea celorlalți. Vor fi voci care te vor critica, te vor persifla sau te vor condamna. Nu sunt neapărat oameni răi. Realitatea și limitele lor nu permit imaginarea unei altfel de satisfacții.
De cele mai multe ori vei fi obligat să alegi – ei sau visele tale? visele tale sau visele lor?

Poți să alegi o fericire vremelnică sau una de lungă durată, consecință a unui prezent nenorocit. Dacă ceilalți nu înțeleg nevoia ta de împlinire, nu sunt pregătiți pentru a călători împreună, pe drumul ales de tine. La această intersecție vă desprindeți mâinile și unul alege urcarea, altul coborârea.

Toate despărțirile sunt resimțite drept pierderi, până accepți că fiecare are dreptul la construirea succesului și fericirii, conform propriilor planuri de proiectare. Drumurile voastre s-au intersectat cu un motiv. Ați avut lecții proprii, v-ați admirat reciproc valorile până ați învățat că fiecare calitate este în egală măsură un defect. Acum vei învăța să îți acceptați propriile neajunsuri, propriile frici, propriile năzuințe, propriile eșecuri.

…Separați, dar fiecare împăcat cu el însuși și alegerile sale.

Elisa Butnaru

Recomandări

Adaugă comentariu