Cum (și de ce) se refuză un premiu pentru poezie

Poetul Dan Sociu a a refuzat Premiului de Poezie 2013 acordat de Institutul Cultural Român.

Dan Sociu a fost desemnat câștigătorul Premiului de Poezie 2013, un premiu acordat de ICR  în valoare de 3.000 lei, de un juriu format din criticii literari Alex Goldiș, Bianca Burța-Cernat și Mihai Iovănel. Premiul ICR a fost oferit poetului Dan Sociu pentru volumul “Vino cu mine știu exact unde mergem”, publicat în 2012, la Editura Tracus Arte.

Însă, în seara de vineri, 10 ianuarie 2014, Dan Sociu a anunțat, prin intermediul paginii sale de Facebook, că refuză premiul acordat de ICR. Motivele?

“Le mulțumesc lui Mihai Iovanel, Alex Goldiș și Bianca Burța-Cernat pentru ca au ales “Vino cu mine, știu exact unde mergem” pentru premiul cartea de poezie a anului (nici nu știam de nominalizare) și mi-ar fi prins bine banii, dar nu pot să iau un premiu de la ICR-ul ăsta și de la ministerul ăsta al Culturii, ține de un guvern prea scârbos, care nu respectă contractele cu noi, e compus din mincinoși patologici, a încălcat (le-a răsturnat) toate promisiunile (și doctrina social-democrată), a bătut și a hărțuit țărani și protestatari, disprețuiește săracii, e arogant și unsuros, crede că poate face ce vrea din legi și altele, după cum le știm.”

Dan-Sociu

(foto: Dan Sociu, via Realitatea)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

4 comentarii

  1. 2014, 2014! “Însă, în seara de vineri, 10 ianuarie 2013, Dan Sociu […]” – 2014. 🙂

  2. Dan Sociu, redactor la Polirom, este un eminent poet, Premiul National pentru Poezie Mihai Eminescu 2002 pentru volumul de debut “borcane bine legate, bani pentru inca o saptamâna”. Daca tot se revine de catre bucuresteni la Hala Matache, bine ar fi sa se amenajeze in ea si o clona a casei lui Eminescu din strada Berzei nr 5, fiind unicat in tarile civilizate, cu Institute Culturale, sa n-ai in Capitala nici macar o salita memoriala pentru Poetul National, fie si in postromânism.

Adaugă comentariu