Bookcrossing. Acum si in Romania

Ce este Bookcrossing?

“Este Biblioteca Lumii. Este un site de social networking inteligent. Este o celebrare a literaturii și un loc unde cărțile prind o nouă viaţă. BookCrossing este actul de a da unei cărți o identitate unică, astfel încât  cartea, trecând de la cititor la cititor, să poată fi urmărită şi astfel să se conecteze cu cititorii săi. În prezent există 6.686.908 cărţi, călătorind prin 132 de ţări. Comunitatea noastră schimba lumea şi viaţa. Cu fiecare carte.”

Aceasta este descrierea proiectului Bookcrossing ((Bookcrossing – site oficial)), proiect care își propune să conecteze oamenii prin intermediul cărților.

Cum funcționează Bookcrossing?

Cărțile din cadrul proiectului Bookcrossing sunt puse liber în circulație prin intermediul unor zone de tranzit (cafenele, autobuze, parcuri etc).

Din zonele de tranzit, orice persoană poate împrumuta orice carte dorește. Fiecare carte are un cod unic – BCID – prin care este înregistrată pe site-ul Bookcrossing.com. Prin intermediul acestui cod, cărțile pot fi identificate pe site, astfel încât fiecare cititor poate să adauge online propriile păreri despre carte să vadă cine au fost ceilalți cititori ai cărții și care au fost impresiile acestora.

După lectură, cartea este repusă în circulație de către cititor, într-una dintre zonele de tranzit. De aici, un alt cititor o va împrumuta, un alt gând se va așterne online, iar povestea cărții va continua să fie spusă de către cei ce o citesc.

Bookcrossing în România

Cu prilejul Târgul Gaudeamus, Radio România Cultural a anunțat ((Vezi comunicatul Radio România Cultural)) că a pus România pe harta Bookcrossing: în prezent, există două zone de tranzitmetroul Bucureşti, in special statiile Piaţa Unirii, Universitate, Piaţa Victoriei, Izvor, Grozăveşti, Politehnica, Eroilor și linia RATB studenţească 601 (RRC), iar altele noi vor fi deschise în lunile care urmează.

Mai mult, la adresa bookcrossingrrc.radiocultura.ro, se vor putea urmări traseele unor cărţi, iar poveștile lor vor putea fi urmărite în emisiunile Radio România Cultural.

În rest, așa după cum spun și inițiatorii proiectului, nu uitati: “este foarte important ca fiecare carte să circule. Dacă găsiţi o carte în oraş, nu o păstraţi în biblioteca dvs! Cărţile Bookcrossing nu sunt cadouri, ele trebuie înapoiate în marea bibliotecă a oraşului şi cât mai mulţi cititori trebuie să se bucure de ele!”.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu