Concert de shamisen si pian

Ambasada Japoniei și Universitatea Româno-Americană din București vă invită la un concert de shamisen și pian susținut de Keisho OHNO și Mamoru MOTOOKA. Vineri, 16 noiembrie 2018, de la orele 18.00, la Aula Magna a Universității Româno-Americane din București (bd. Expoziției nr. 1B).

Concertul de la București are loc sub egida turneului internațional ”ShamiPia” pe care muzicienii japonezi Keisho Ohno (shamisen) și Mamoru Motooka (pian) îl susțin în mai multe țări europene și reprezintă o colaborare inedită între un instrument tradițional japonez și unul clasic. Dialogul dintre sunetul inconfundabil al shamisenului pe care Keisho Ohno îl stăpânește cu o tehnică desăvârșită și cel al pianului dă naștere unui spectacol plin de rafinament și dinamism ce pornește de la sonoritățile tipic japoneze până la cele ale muzicii clasice, jazz, rock, pop. Concertul se înscrie în seria de evenimente ”LUNA CULTURII JAPONEZE” organizate în luna noiembrie 2018 în București și în alte orașe din țară.

Considerat la ora actuală un veritabil maestru al shamisenului, Keisho Ohno a început să cânte la acest instrument tradițional japonez (asemănător chitarei, având 3 coarde, un gât foarte alungit și o cutie de rezonanță relativ mică) încă de la vârsta de 8 ani. Adolescent fiind, este recunoscut de către maestrul Chikuzan Takahashi drept “continuator al stilului original chikuzan”. Este primul interpret la shamisen care a participat la SXSW (2006), cel mai mare eveniment muzical organizat în SUA, ocazie cu care întreprinde și un turneu de mare succes. Debutează în anul 2007 cu albumul ”Shami Spirits” și din 2008 susține anual concerte în special în Japonia și Europa. Pornind de la propriul motto ”distruge, dar păstrează muzica tradițională”, Keisho Ohno se inspiră din diferite genuri muzicale, încercând în permanență să exploreze ceva nou. În prezent activează în Europa, susținând spectacole și în România, ultima oară fiind prezent la București în anul 2016 împreună cu membrii grupului muzical ”Ikemen Wagakki”.

Mamoru Motooka și-a început activitatea pianistică la vârsta de 17 ani, lucrând în trupe de acompaniament alături de interpreți din Japonia și din străinătate între care Yukari Onishi, Zero, etc. A compus și înregistrat albume de studio care acoperă o zonă muzicală diversă de la jazz, până la pop, rock, muzică clasică. În prezent este pianist permanent al unei emisiuni de la postul public de televiziune NHK din Japonia și invitat al Orchestrei Filarmonice Kansai.

Intrare liberă pe bază de rezervare prealabilă la: csrj@rau.ro.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu