Nichita înainte și după marginalizare

Conferinţele “Mircea Vulcănescu”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Invitatul următoarei ediţii a Conferinţelor “Mircea Vulcănescu” de joi, 9 mai 2013, ora 18:00, de la Studioul Horia Bernea, va fi prof. univ. dr. Sorin Dumitrescu, care va vorbi despre Nichita înainte și după marginalizare.

Sorin Dumitrescu este pictor și grafician, discipol al Părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București, membru corespondent al Academiei Române din 2006. În 1969 absolvă Institutul de arte frumoase din București, la clasa maestrului Corneliu Baba, avându-i colegi, printre alții, pe Mihai Cismaru, Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu. Din 1969 participă la anualele și bienalele republicane și la Saloanele Municipiului București. În 1981, fondează Gruparea 9+1 împreună cu: Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Doru Covrig.

Este, totodată, Fondatorul Editurii și Fundației Anastasia, precum şi inițiatorul și curatorul galeriei Catacomba, al cărei program s-a remarcat în anii 1992-2001 prin promovarea pe simeze și, în general, în spațiul dezbaterii publice, a unei arte de mare anvergură spirituală.

În cariera sa de peste 35 de ani se pot distinge trei perioade importante, una de inspiraţie combinată baroc şi expresionism, din anii 1970, o alta de definire semiotică, de explorare a semnelor şi sensurilor acestora, din anii ’80 şi o treia, definitorie după 1990, în care artistul plastic pune în valoare viziunea sa asupra artei bizantine şi cea a ortodoxismului românesc.

Profesorul universitar doctor Sorin Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Romane, va vorbi despre necunoscuta conjuncție dintre Nichita și Rafael Noica și despre testamentul metalingvistic al poetului.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu