Ce ne rezervă anul 2016?

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Eugen Voicu, Acționar Fondator Certinvest

O schimbare la nivelul mentalității liderilor, în sensul în care vor fi mai atenți la ceea ce se întâmplă în jur și vor avea reacții corespunzătoare mai rapide. Sper ca acest lucru să devină o practică consecventă, iar ritmul de adoptare a acesteia să fie unul suficient de rapid.
Vom vedea o implicare mai mare din partea societății civile, pe fondul unei generații tinere mai vocale, cu acces la noile mijloace de comunicare capabile să propage mesaje rapid în rândul unei mase mult mai largi de oameni. Așteptările lor se vor face mult mai auzite, iar clasa politică va trebui să țină cont de ele.
Vom constata o creștere a deficitului sistemului public de pensii, pe fondul trecerii la sistemul nou bazat pe administrarea privată a unei părți mai mari din contribuțiile sociale, prin intermediul pensiilor private obligatorii, care creează astfel noțiunea de cont personal individual al fiecărui participant. Deficitul în cauză este, totuși sănătos, prin prisma faptului că asigură sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung, în ciuda scăderii numărului de contribuabili și generează două surse de venituri la pensionare: una de la stat, în continuare, iar cealaltă din sistemul privat. În plus, atrage atenția asupra necesității economisirii individuale pentru perioada pensionării.
Mă aștept ca și anul viitor să se păstreze un nivel scăzut al dobânzilor iar, în acest context, cred că din ce în ce mai mulți români își vor asuma riscuri mai mari, în căutarea unor alternative de economisire mai eficiente, care să le genereze randamente mai bune pentru banii puși deoparte.

Gabriel Sincu, Executive Director, Tax Advisory Services, EY România

Codul fiscal, așa cum a fost publicat și modificat prin ultima OUG nu va mai suferi modificări majore, reprezentând un balon de oxigen atât pentru multinaționale, cât și pentru business-urile antreprenoriale, care vor încheia anul 2016 cu rezultate frumoase.
Va continua “asaltul” dezlănțuit de administrația fiscală având ca rezultat, pe de o parte, îmbunătățirea constantă a încasărilor bugetare, dar și creșterea alarmantă a numărului de abuzuri și de cazuri care vor bloca instanțele fiscale.
La nivel internațional, măsurile BEPS și FATCA vor conduce la o regândire din temelii a structurilor fiscale existente, ceea ce va duce la o efervescență nemaiîntâlnită în țările cu regimuri fiscale avantajoase și un număr din ce în ce mai mare de măsuri de amnistie fiscală din partea celorlalte țări, în speranța “atragerii acasă” a capitalurilor exportate.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu