Ce ne rezervă anul 2016?

60 de predicții pentru anul 2016.

În 2016, digitalizarea va fi cuvântul cheie în multe dintre industrii (medicină, servicii comerciale, servicii de securitate, comunicare, servicii financiare, soluții de mobilitate etc), domeniul IT va fi din nou segmentul cu cea mai mare contribuție la creșterea economică a României, în sfera bancară, în agricultură și advertising sunt estimate preluări de către jucători puternici a unor concurenți mai mici, iar o societate civilă mai bine conturată va face posibile parteneriate bazate pe împărtășirea de experiență și resurse în educație.

Foarte pe scurt, astfel s-ar putea rezuma predicțiile făcute de 20 de experți din 15 domenii diferite, în cadrul evenimentului anual ProGnosis –Noaptea Predicțiilor 2016, organizat de DC Communication.

“ProGnosis prezintă idei de dezvoltare, fundamentate pe experiența acumulată de clienții și colaboratorii noștri. Este un mic radar al societății, având în vedere domeniile diverse pentru predicții. Devine un prilej de dialog între domenii și o informație utilă, pentru toți cei care gândesc prospectiv” (Crenguța Roșu, Managing Partner, DC Communication).

ProGnosis, aflat la cea de-a treia ediție, este gândit ca un eveniment de trend spotting și este legat de tradițiile din Noaptea Sfântului Andrei când, se spune, cerurile se deschid și sunt posibile priviri în viitor.

Predicții pentru anul 2016

Dragoş Pîslaru, Manager General, GEA Strategy & Consulting

2016 – anul marilor șantiere. În anul ce vine, România va reuși în sfârșit să deschidă majoritatea proiectelor majore de infrastructură pe care le avea restante. Cu un premier ex-comisar UE, un guvern aliniat și un ministru al Fondurilor Europene specializat la DG Regio, se va vedea că birocrația poate funcționa dacă o coordonezi cu cap și fără corupție. Vorbim de transport, mediu și energie, de deblocarea proiectelor de pe programul regional, dar și de finalizarea ELI (Extreme Laser Infrastructure) de la Măgurele.
2016 – anul hub-urilor de antreprenoriat. Anul următor va marca expansiunea fără precedent a hub-urilor, maker-space-urilor, a incubatoarelor și acceleratoarelor și a altor centre de afaceri. Marile municipii au dat deja tonul în ultimii ani (București, Cluj, Timișoara, Brașov etc.), iar o serie de alte orașe vor urma pe listă. Această hub-izare va determina și primele alianțe și colaborări ce vor duce la germenii unui țesut antreprenorial local. Minuni nu vom avea deja la anul, dar un aer proaspăt antreprenorial și creativ va fi simțit în orașele ce își vor propune dezvoltarea inteligentă.
2016 – anul regândirii și consolidării bancare. Din cele peste 30 de bănci comerciale din țară, vor rămâne doar jumătate active și relevante cu adevărat. Sectorul bancar se va reorienta spre piață și va căuta să își regândească produsele, mai ales pentru micii întreprinzători. Băncile vor iniția programe de educație financiară și se vor apropia de clienți pentru a le înțelege mai bine nevoile.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu