“Cazul” Tudor Gheorghe

Despre dreptul la opinie în era Facebook.

“Ce blestem pe noi, să avem un președinte care chinuie limba engleză și acum dăm de unul care chinuie limba română?”, a declarat Tudor Gheorghe, la doar câteva zile de la alegerea noului președinte al țării, între două melodii cântate în concertul din Roman. Iar aceasta după ce, tot între două melodii, declarase despre Traian Băsescu că “vorbește o engleză de vaporean, care acostează la Amsterdam și știe să întrebe unde e strada aia cu felinare roșii”.

Iar de aici, urgie! Urgie în comentariile de pe toate site-urile care au preluat știrea și, evident, urgie pe paginile de Facebook unde, utilizatorii au prins a încinge tastele întrecându-se care mai de care fie în a spune că Tudor Gheorghe nu își cunoaște publicul, fie că ar trebui să se limiteze la a cânta (în formulări diverse și, nu de puține ori, sub limita decenței).

Pentru că, vedeți domniile voastre, cel ce cântă nu mai apucă să-njure, iar Tudor Gheorghe are dreptul de a se exprima doar dacă noi suntem de acord cu ce spune.

***

În cele din urmă, de ce nu ar avea voie și Tudor Gheorghe să spună ce gândește, la fel ca fiecare dintre noi? Pentru că este o personalitate artistică, vor spune unii. Doar că, dacă aducem în discuție spectacolul, trebuie să amintim și faptul că publicul prezent în sală s-a amuzat. Și a aplaudat. Și că, prin urmare, poate totul a ținut de show și, poate, o cu totul altfel de intervenție ar fi înlocuit-o pe aceasta în cadrul unui spectacol din, să zicem, Sibiu.

Nu, nu de show este vorba, vor spune alții, de vreme ce Tudor Gheorghe a fost împotriva președintelui ales și în campania electorală. Așadar este o opinie și nu o afirmație de show. Bun, o opinie… Și Tudor Gheorghe de ce nu ar voie să își exprime opinia la fel ca fiecare dintre noi?

Pentru că, spre deosebire de noi, Tudor Gheorghe este o persoană publică, se va găsi cineva să spună. Și o persoană publică îi poate influența pe alții. Bun… Și această deosebire echivalează cu mai puține drepturi? Și mai este ea, în ziua de astăzi, cu adevărat o deosebire?

***

Unul dintre principalele câștiguri ale rețelelor sociale este că ne-a dat dreptul să ne facem cunoscute opiniile. Bine, bine, vor spune unii, dar acest drept exista și înainte! Da, desigur, doar că una este să îți dai cu părerea în fața vecinei de bloc sau de birou și cu totul alta să spui ce-ți trece prin cap în fața unei “largi audiențe virtuale”.

Iar acesta este cel de al doilea cadou pe care l-am primit din partea rețelelor sociale: nu un grup de prieteni virtuali așa cum, alintându-ne, ne pace să credem, ci o audiență virtuală. Virtuală atât pentru că aceasta se află în mediul virtual, cât și pentru faptul că, virtual, ar putea fi formată din toți aceia care ne urmăresc.

Altfel spus, rețelele sociale ne-au transformat pe toți în persoane publice care nu doar că alergăm după o audiență mai mare și după aplauze (like-uri, share-uri etc), dar ne și plasează pe o scenă în cea mai mare parte a timpului pe care îl petrecem în stare de veghe. O scenă de pe care încercăm, zi de zi, să influențăm opiniile celorlalți.

Și astfel, zi de zi, cu toții (încercăm să) facem ceea ce a făcut Tudor Gheorghe acolo, pe scena aceea din Roman. Doar că, spre deosebire de domnia sa, cei mai mulți dintre noi nu știu nici a cânta și nici nu au vreun talent care să-i scotă din mulțime (sau din mulțimea de utilizatori).

utilizatori

(grafica: John Holcroft)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

6 comentarii

 1. Bogdan

  “Domnia sa”?! Hai sa ramanem cu picioarele pe pamant, desi se vede din avion ca Tudor Gheorghe este un xenofob.

 2. Puiu

  Am eu si dreptul la opinia de a nu fi de acord cu ce declara vestitul rapsod, asta nu inseamna ca-l scot din artisti preferati ai mei !

 3. stam

  Tudor Gheorghe are dreptul sa zica ce vrea, dar cand dai 100 de lei (sau cat o fi, mai mult sau mai putin) pe bilet la un concert de-al sau, te astepti sa cante, nu sa faca campanie electorala.

 4. Florin

  Are dreptul să spună ce vrea, dar nu în spectacol, dar asta nu intră în costul biletului. În al doilea rând Iohannis vorbeşte corect româneşte. Poate nu “olteneşte”.

 5. Marina

  Deocamdata utilizatorii FB pot fi considerati un public, la fel cum e cel din Roman sau Sibiu. Daca Tudor Gheorghe ar fi cantat la Bucuresti in fata unui public 18-35 de ani si ar fi rostit aceleasi cuvinte ar fi fost huiduit ca si pe paginile FB. A-ti exprima opiniile intotdeuna implica riscul de a starni reactii adverse, mai ales daca esti o persoana notorie.
  In ce ma priveste, l-as fluierat, in primul rand, pentru ca m-am saturat sa tot aud de Basescu in discursurile celor de stanga, care-l invoca indiferent de context, iar in al doilea pentru ca T. Gheorghe ar trebui sa asculte cu mai multa atentie cum vorbeste dl Iohannis. Altfel, il admir in calitate de cantaret.

 6. Mircea Dorin

  Pe Tudor Gheorghe lumea nu-l condamna pentru ca are opinii, ci pentru ca spune cu reacredinta despre Iohanis ca chinuie Limba Romana. Iohanis vorbeste mai corect decat trei sferturi dintre parlamentarii nostri

Adaugă comentariu