Câtă iubire încape într-un suflet?

Oamenii vin și pleacă, iar noi îi iubim. Dar cum măsurăm cât îi iubim? Care e limita maximă de oameni care pot fi iubiți autentic într-o viață de om?

Și cum știm când îi iubim? Iubim doar în prezent. Doar azi știu că te iubesc! Poate te-am iubit și ieri, dar și iubirea aia ți-am dăruit-o într-o zi de azi care a trecut.

Și cum știm că îi iubim altfel? Cum știu că pe tine te iubesc altfel decât am iubit pe altcineva, căci logic ar fi să te iubesc altfel de cum l-am iubit pe cel dinaintea ta și altfel de cum îl voi iubi pe următorul. Oricum, voi ști doar în acea zi de azi că îi iubesc, dar îmi va fi greu să îmi dau seama cum îi iubesc în altă zi, cam câtă iubire le-am dat ieri și, nici măcar, nu știu dacă următoarea zi îi voi iubi, căci poți iubi doar azi.

Și nu, nu poți iubi mereu, pentru că nu ai de unde să știi când o să te oprești din iubit. Te gândești că poate o să iubești și mâine, și, poate, chiar se întâmplă ca mâine să se transforme în azi și tu să iubești azi, dar dacă nu mai poți, dacă azi îți dai seama că nu mai iubești?

E imposibil să îți dai seama cât iubești. Oare cât ai iubit ieri comparativ cu azi? Ieri parcă te-am iubit mai puțin, dar azi te iubesc mai mult. Dar dacă ieri te-am iubit mai mult, iar azi te iubesc mai puțin? Oare știm când vă iubim mai puțin? Oare voi știți? Oare să vă spunem? ,,Azi te iubesc mai puțin!” și vom aștepta ambii acea zi de azi în care să spun ,,Azi te iubesc mult!”. Dar asta poate însemna că te iubesc mai mult decât atunci când te iubeam puțin, nu că te iubesc cât pot eu de mult, cât pot iubi de mult pe altcineva, cât am iubit de mult pe altcineva sau cât de mult vrei tu!

Și dacă azi te iubesc puțin, și în fiecare zi de azi te iubesc astfel, când ar trebui să nu te mai iubesc? Care este limita minimă în a iubi puțin admisă? Cât de puțin trebuie să iubim pentru a ajunge să nu mai iubim?

De ce spunem ,,Te iubesc!” și nu spunem cât și când? Ce contează?! Oricum, nici noi nu știm, pentru că noi putem iubi doar azi și nici nu știm cât iubim! Nu putem iubi ieri și, oricât de îndrăgostitți am fi, nu putem iubi azi pentru mâine!

Dacă i-am avea în fața noastră pe toți cei pe care i-am iubit și ar răsturna la picioarele noastre toată iubirea pe care noi le-am dăruit-o, am ști să măsurăm și ne-am da seama pe cine iubim cel mai mult într-o viață: pe tine parcă te-am iubit mai puțin, pe tine, puțin mai mult, pe tine mai mult decât puținul altcuiva… Nu, nici atunci nu am ști, pentru că… putem iubi doar azi, iar persoana iubită de azi va primi iubire, și nu știm câtă exact, mai mult sau mai puțin ca cea de ieri, mai mult sau mai puțin ca cea de mâine…

Vai, de ne-ar cere toți cei pe care îi iubim explicații, nici noi nu am ști exact cât i-am iubit și cât îi vom iubi!

Gheorghiu Carla

Gheorghiu Carla De același autor

Pentru a publica în cadrul Cenaclului WebCultura trimite-ne textul tău prin intermediul acestui formular. Și, nu în ultimul rând, te rugăm să citești și cele câteva rânduri scrise aici. Important: autorii care au publicat deja cel puțin trei creații în paginile Cenaclului și doresc pagini de autor sunt rugați să ne contacteze prin intermediul aceluiași formular.

Recomandări

Adaugă comentariu