Arta sau ecologie?

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

La sfarsitul lunii martie 2010, la MNAC, un loc bine definit in randul tinerilor pasionati de arta, a avut loc prima expunere a expozitiei Lemn.ro: pentru mai bine de trei luni a putut fi vizitata instalatia lui V. Scripcariu, alcatuita din “45 de fosti ciresi ferecati in haina lor de alama”. Cei cativa pomi salvati in urma unei defrisari masive au reusit sa produca impact direct la nivelul privitorului.

Realizata de Serban Sturdza, expozitia Lemn.ro a fost una dintre putinele actiuni din 2010 ce a utilizat arta in folosul ecologiei (sau invers?), avand capacitatea de a atrage atentia, subtil dar si puternic, asupra unei probleme tot mai acute si actuale.

[citat]”Patriotismul este, inainte de orice, grija pentru patrimoniu.”[/citat]

Aproape doua luni mai tarziu, la MTR, unul dintre muzeele active pe piata culturala, Lemn.ro a capat o completare fireasca in cadrul expozitiei distrugeri.ro:

“Expoziţie manifest realizată sub egida Ordinului Arhitecţilor din România şi găzduită cu generozitate de Muzeul Ţăranului Român, www.distrugeri.ro oferă privirii îndrăgostite de frumos un parcurs iniţiatic prin spaţiile fascinante ale Morii lui Assan, monument de categoria A vandalizat de ani de zile, printre trunchiuri de cireşi recuperaţi de Şerban Sturdza şi revizitaţi de artistul Virgil Scripcariu, prin bogăţia stilistică a unui oraş surprinzător, emoţionant şi ignorat de locuitorii săi.”

“Patriotismul este, inainte de orice, grija pentru patrimoniu. Etimologia comuna nu lasa nicio indoiala asupra acestui adevar fundamental: mostenirea ne face ceea ce suntem, ea ne da acel sentiment de mandrie si de siguranta fara de care ramanem stingheri din punct de vedere identitar”, se spune pe site-ul distrugeri.ro. Si, privite prin aceasta prisma, arta si ecologia nu numai ca se inrudesc, dar, cine stie, poate chiar se vor putea salva impreuna. Sprijinite de fiecare dintre noi.

Sursa foto

Nicoleta Musca

Nicoleta Musca LinkedIn | Twitter | Facebook | De același autor

Fotografie, teatru, expoziţii, muzică, cărţi, evenimente, discuţii, pr, opinii, facebook, twitter… eu, adică Nicoleta. Să le citiţi cu drag:)

Recomandări

Adaugă comentariu