Prima sculptura a unui roman amplasata intr-un spatiu public londonez

Artistului român Paul Neagu este primul sculptor român care va avea o lucrare expusă, permanent, în centrul Londrei.

Sculptura monumentală “Alergător pe muchie” (Edgerunner), aparţinând artistului român Paul Neagu, va fi amplasată, la iniţiativa ICR Londra, în parcul Owen’s Fields din cartierul central Islington, devenind astfel prima lucrare de artă publică a unui artist român ce va deveni pentru totdeauna parte din peisajul Londrei, informează ICR.

Lucrarea are 3.35 metri lungime, 1.50 metri înălţime şi o greutate de 500 kg şi este realizată din oţel inoxidabil. Proiectul amplasării sculpturii în spaţiul public londonez a fost declanşat în urmă cu doi ani de echipa Institutului Cultural Român din Londra ca parte a unei strategii de promovare culturală care are în centrul său includerea unor lucrări ale artiştilor români în patrimoniul permanent al Londrei. Demersurile au fost realizate împreună cu Paul Neagu Estate. Lucrarea, iniţial turnată din fier a fost returnată în oţel inoxidabil chiar în turnătoria pe care o folosea Paul Neagu în timpul vieţii.

Paul Neagu (1938 – 2004) este considerat de mulți ca fiind cel mai important artist român de la Brâncuși încoace. A absolvit cursurile Universității Naționale de Artă din București în 1959. În timpul perioadei Ceaușescu, lucrările sale au fost interzise, așa că s-a stabilit la Londra în 1970, primind cetățenie britanică în 1976. Opera sa include sculptură, desen, pictură, instalații, poezie, performance art, fiind apreciat și ca profesor. Mulți importanți artiști britanici contemporani i-au fost studenți. Lucrările sale au fost expuse la Modern Art Oxford, Bienala de la Paris, Whitechapel Gallery, Hayward Gallery, Serpentine Gallery și ICA London. Lucrări ale sale se află în expozițiile permanente ale unor muzee importante ca Tate și Muzeul de Artă Contemporană din Tokyo.

(sursa foto: ArtClue)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu