10 clasici români în căutarea fericirii

Așadar, ce este fericirea?

“Fericire perfectă nu există pe acest pământ; aceasta s-a zis de mult timp și de oameni foarte învățați; avem însă ceva care seamănă cu dânsa: avem iluziunea, credința și speranța. Aceste daruri divine compun aci, pentru noi, ceea ce numim fericire.” Nicolae Filimon (1819 – 1865)

“Fericirea este plăcerea sufletului. O simplă senzație, un sunet, o culoare, atingerea mâinii unei femei sau unui copil, dacă angajează sufletul, devine o fericire.” Garabet Ibrăileanu (1871 – 1936)

“Dacă vrei sa ajungi la fericire, atunci pune-ți orice ca țintă, numai un singur nu: fericirea.” Lucian Blaga (1895 – 1961)

“Fericirea este o cumpănire lăuntrica, o armonie, o limpezime interioară, care este totdeauna aceeași în omenire, la deosebiți inși și deosebite epoci.” Mircea Florian (1888 – 1960)

“Dacă fericirea nu ar putea fi atinsă sub nici o formă, oamenii nu ar mai căuta-o.” Nichifor Crainic (1889 – 1972)

“Fericirea care nu durează, nu e fericire – e un mizerabil stupefiant.” Camil Petrescu (1894 – 1957)

“Ciudat: mi se pare că oamenii fug de fericire, nu o caută.” Mircea Eliade (1907 – 1986)

“Toată tehnica feminității e de a pulveriza acea fericire în nenumărate fericiri, într-o succesiune și devenire de fericiri minore. Căci ea pleacă de la ființă și atunci caută devenirea și diversul; în timp ce bărbatul pleacă de la devenire și e însetat de ființă, de unitate. Setea Unului de a se pierde și setea Multiplului de a se readuna.” Constantin Noica (1909 – 1987)

“Fericirea e să fii în afara celor patru pereți, să umbli, să cunoști, să te amesteci cu lucrurile; dacă te oprești, te copleșește tot ceea ce e mai rău în tine.” Emil Cioran (1911 – 1995)

“Fericirea nu înseamnă să ai ceea ce dorești, ci să dorești ceea ce ai.” Octavian Paler (1926 – 2007)

(Foto: Martin Waldbauer)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu