Ultimul ziar din lume scris de mana

Patru caligrafi indieni continuă să redacteze și astăzi singurul – și cel din urmă – ziar din lume care încă mai este scris de mână.

Și astăzi, locuitorii provinciei Chennai din India citesc cotidianul Musalman în aceeași formă pe care acesta o avea și în 1927, anul apariției.

ziarÎn umbra Moscheei Wallajah, şase oameni muncesc din greu, în fiecare zi, pentru a redacta acest ziar scris de mână. Patru dintre ei sunt katibs – scriitori dedicați artei antice a caligrafiei Urdu.

Cotidianul Musalman are patru pagini: prima pagină este dedicată știrilor naționale și internaționale, paginile doi și trei sunt dedicate știrilor locale, iar ultima pagină este dedicată sportului. În plus, pe prima pagină este lăsat un mic spațiu alb pentru cazul în care apar știri de ultimă oră.

Caligrafierea unei singure pagini de ziar durează aproximativ trei ore, iar când ziarul este gata, acesta este multiplicat la o presă de tipar. Musalman este cel mai vechi cotidian din India. Și, cu toate acestea, de la Musalman nimeni nu a demisionat vreodată. Și nimeni nu a ieșit la pensie: redactorii lucrează atât timp cât sunt în viață. Aceasta este povestea lor.

Recomandare: citiți și povestea altor două ziare scrise de mână.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. […] Ultimul ziar din lume scris de mana. Fără cuvinte. […]

Adaugă comentariu