Trei foarte scurte filme românești care au făcut istorie

1. Primul film documentar despre Eminescu. “Eminescu, Veronica, Creangă” și a fost realizat în anul 1914 de către Octav Minar. Din cei circa 1.500 de metri de peliculă, cât avea iniţial documentarul, la ANF se mai păstrează doar o copie de 570 de metri a materialului filmat, şi o alta de 650 de metri (aproximativ 20 de minute).  Puteți urmări integral aceste 20 de minute urmând acest link.

2. Primul desen animat romanesc. Chiar dacă, în 1920, caricaturistul Aurel Petrescu realizează “Păcală în Lună” (film care, din păcate, nu s-a păstrat), anul 1927 a rămas anul de referinta pentru istoria filmului de animație romanesc: Marin Iorda îl crează pe Haplea, cu ajutorul graficii jurnalistice, după un scenariu al lui Nicolae Batzaria. Puteți urmări aici două minute din acest film.

3. Singura secundă și jumătate de proiecție care îl prezintă pe Aurel Vlaicu, pionierul aviației românești. O puteți urmări aici.

Și, pentru pasionații de film, încă o recomandare: frumoasele actrițe românce din epoca de aur a cinematografiei.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu