Câteva lucruri mai puțin știute despre ziua de marți.
“Marți – personificare a zilei a doua din săptămână, patronată de ciudate reprezentări mitice feminine, Marțolea și Marți-Seară, dedicată de romani zeului Mars și planetei Marte și de români sufletelor care se vor naște (Preexistenței).
Oamenii, influențați de mitul biblic al creației paterne, credeau că în ziua de Marți s-ar fi urzit lumea și pământul (Moldova centrală, Gorj, Hunedoara), s-ar fi născut Isus.
Marți este un timp malefic, o zi rea (Muntenia, Oltenia, Moldova de Sud), fără noroc (Moldova centrală), cu trei ceasuri rele, aducătoare de nenorociri (Oltenia, Muntenia, Moldova), neprielnică începerii activităților economice importante (aratul, semănatul, construirea casei sau fântânii etc.).
Sunt interzise nunțile, logodnele, mersul în pețit.
Sâmbăta și Marțea, deși sunt surori cu celelalte zile ale săptămânii, nu sunt considerate sfinte. In calendarul popular mai multe zile de Marți au statut de sărbători: Mătcălăul, Marțea Ciocului, Marțea Vaselor, Marțea Ciorilor, Marțea Dracului, Marțea Strâmbă, Marțea Trăsnetului, Paparuda, Marțea Țestelor. După Paști și, uneori, după Rusalii, urmau cicluri de trei sau șase zile de Marți oprite pentru unele activități economice, dar favorabile pentru altele.”
Ion Ghinoiu,
Panteonul românesc. Dicționar