Zborul, visul si blestemul romanesc

Singura secundă și jumătate de proiecție care îl prezintă pe Aurel Vlaicu, pionierul aviației românești.

În data de 17 iunie 1910, deasupra Campului Cotroceni, Aurel Vlaicu zbura cu primul avion construit pe teritoriul românesc. Între 1910 și 1913 (anul în care a murit în încercarea de a traversa Carpații), Aurel Vlaicu a fost filmat în numeroase rânduri. Însă toate înregistrările s-au pierdut. Au supraviețuit doar 25 de cadre fotografice publicate în revista Flacăra, pe 7 septembrie 1913. Asamblându-le, a rezultat o secundă și jumătate de proiecție. Singura secundă și jumătate de proiecție care îl prezintă pe unul dintre românii care a scris istorie.

“Cazul” Aurel Vlaicu nu este nici pe departe singular: din cei circa 1.500 de metri de peliculă ai primului film documetar despre Eminescu se mai păstrează doar 650 de metri de peliculă, primul film de animație românesc s-a pierdut… Iar exemplele ar putea continua. Ca un făcut, miracolul românesc pare a fi urmat îndeaproape de un blestem: acela al nepăsării.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. gigi

    La cate perversiuni a fost supusa tara noastra de-a lungul timpului, au existat diverse interese din diverse parti ca Romania sa nu aiba istorie si mari valori. Asa ca nu mereu a fost vorba de simpla nepasare sau neglijenta, si de intentii rau-voitoare care si-au atins scopul

Adaugă comentariu