Cel mai vechi desen animat românesc

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Să zâmbim împreună privind cel mai vechi film de animație românesc: Haplea.

Chiar dacă, în 1920, caricaturistul Aurel Petrescu realizează “Păcală în Lună” (film care, din păcate, nu s-a păstrat), anul 1927 a rămas anul de referinta pentru istoria filmului de animație romanesc: Marin Iorda (1 septembrie 1901 – 25 iunie 1972) îl crează pe Haplea, cu ajutorul graficii jurnalistice, după un scenariu al lui Nicolae Batzaria.

Spre deosebire de Păcală (un alt personaj de desen animat din acei ani), personaj preluat din folclorul românesc, personajul Haplea a intrat în folclor datorită popularității benzilor desenate.

Haplea este, prin urmare, cel mai vechi film de animație românesc care s-a păstrat. Iată-l.

Marin Iorda însuși vorbește despre cum a luat viata celebrul personaj:

“Încet-încet, vrafuri de desene se ridicau în jurul meu. Haplea mergea, Haplea fugea, Haplea e supărat. Alături de el, își făceau apariția alte figuri: Cățelușul Zdup, gâsca cea prostuță, Privighetoarea, Cioara, Cobzarul, Țambalagiul, Frosa, Popa Clondir, Nașul și Nașa. De asemenea se întruchipau în părțile lor caracteristice trenul în mers, poduri, aeroplanul lui Lindberg automobilul. Problemele ce mi se ridicau nu erau dintre cele mai ușoare, dar mă interesau cu atât mai mult: mersul omului, mersul câinelui, zborul păsărilor și al avionului, fuga automobilului. Toate acestea trebuiau studiate, calculate și realizate în funcție de depărtare, de viteză, de unghiul optic sub care erau văzute și redate.”

Dificultățile tehnice și materiale au fost și ele evocate: “Am adunat de ici, de colo, bani pentru a cumpăra un vechi aparat de luat vederi, nu mai mare decât o valiză: marca «Urban», un adevărat strămoș. […] Două mese suprapuse, pentru turnare. Pe masa de deasupra, bătrânul «Urban». Pe cea de dedesubt, platoul, pe care îmi voi așeza personajele. O gaură în masa de deasupra îmi va permite să fixez obiectivul în așa fel ca să pot privi drept la mijlocul mesei de jos, scuzați… al platoului.”

Anamaria Ion

Anamaria Ion De același autor

Pentru a publica în cadrul Cenaclului WebCultura trimite-ne textul tău prin intermediul acestui formular. Și, nu în ultimul rând, te rugăm să citești și cele câteva rânduri scrise aici. Important: autorii care au publicat deja cel puțin trei creații în paginile Cenaclului și doresc pagini de autor sunt rugați să ne contacteze prin intermediul aceluiași formular.

Recomandări

2 comentarii

  1. Imi aduc aminte de filmul cu haplea, mai mult cand eram mica am primit si o carte de colorat cu haplea, si acum o mai am!

    1. Ma bucur ca mai exista visatori:)

Adaugă comentariu