Top: cei mai generoși și cei mai bogați oameni din lume

O abordare strict financiară a bogăției și generozității.

“Un preot spunea  că “banul e o funie care te poate coborî în iad sau te poate urca în rai, depinde ce faci cu ea”. Sunt oameni bogați care sunt minunați, care ajută” (Dan Puric). Iată, în cele ce urmează, două topuri: unul al celor mai mari donații în scopuri caritabile, celălalt, al celor mai bogați oameni din lume.

Cei mai generoși oameni din lume

1. Warren Buffet – donații caritabile în valoare de 40,6 miliarde dolari (78% din averea sa, estimată la 52 de miliarde dolari)
2. Bill Gates – donații caritabile în valoare de 35,2 de miliarde dolari (53% din averea sa, estimată la 66 de miliarde dolari)
3. Gordon Moore – donații caritabile în valoare de 7,4 miliarde dolari (165% din averea sa, estimată la 4, 5 miliarde dolari)
4. George Soros – donații caritabile în valoare de 6,4 miliarde dolari (73% din averea sa, estimată la 8,8 miliarde dolari)
5. George Kaiser – donații caritabile în valoare de 2,5 miliarde dolari (23% din averea sa, estimată la  11 miliarde dolari)
6. Eli Broad – donații caritabile în valoare de 2,28 miliarde dolari (33% din averea sa, estimată la 7 miliarde dolari)
7. Familia Walton – donații caritabile în valoare de 2 miliarde dolari (2% din averea estimată la 82,5 miliarde dolari)
8. Herbert Sandler – donații caritabile în valoare de 1,38 miliarde dolari (58% din averea sa, estimată la 2,4 miliarde dolari)
9. Donald Bren – donații caritabile în valoare de 1,3 miliarde dolari (10% din averea sa, estimată la 10 miliarde dolari)
10. Alfred Mann – donații caritabile în valoare de 1,73 miliarde dolari (79% din averea sa, estimată la 2,2 miliarde dolari)

Procentual, în topul celor mai generoși oameni, pe primul loc se află Veronica Atkins care a donat 865% din averea sa. Altfel spus, a donat 519 milioane de dolari, rămânând din întreaga avere moștenită de la soțul său, Robert Atkins,  cu 60 de milioane de dolari.

Topul celor mai bogați oameni din lume

În momentul scrierii acestor rânduri, topul este următorul:

1. Carlos Slim – 77, 9 miliarde de dolari
2. Bill Gates – 66, 1 miliarde de dolari
3. Amancio Ortega – 56,8 miliarde de dolari
4. Warren Buffett – 52 miliarde de dolari
5. Ingvar Kamprad – 49 miliarde de dolari
6. Charles Koch – 44,8 miliarde de dolari
7. David Koch – 44,8 miliarde de dolari
8. Larry Ellison – 41 miliarde de dolari
9. Christy Walton – 34,3 miliarde dolari
10. Jim Walton – 32,8 miliarde dolari.

Pentru a vă face o idee despre ceea ce înseamnă în realitate aceste sume vă invit să priviți aici o reprezentare grafică. Iar dacă vreți să vedeți topul la zi al celor mai bogați oameni, vă invit să vedeți graficul interactiv realizat de Bloomberg.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu