Datoria externa a Romaniei: o reprezentare grafica

În acest moment, datoria externă a României este de aproximativ 93 miliarde de euro. Sau, altfel spus, aproape 134 miliarde de dolari. Ce înseamnă de fapt acești bani?

Să începem cu binișorul. Cu 10.000 de dolari, mai precis. O sumă “banală” pentru românul cu rate la bancă. Dar pe care cei mai mulți dintre noi nu au văzut-o vreodată în realitate.

Iar acum să plusăm: iată cum arată 100.000 de dolari. În bancnote de câte un dolar, e adevărat (vedeți aici mai multe detalii).

Dar, pentru a nu risipi prea multă hârtie, să ne întoarcem la bancnotele mari: iată cum arată un milion în bancnote de câte 100 de dolari.

Și chiar mai departe: iată 100 de milioane de dolari.

Ați început să deveniți curioși? Ei bine, iată un miliard de dolari.

Iar acum iată cum ar arată datoria externă a României: toți cei 134 de miliarde de dolari ((Sursa: Financiarul.com, 15 ianuarie 2011)), la un loc. Atenție: fiecare coloană este formată din doi boxpaleți, puși unul peste altul. Iar pe fiecare boxpalet se află câte 100 de milioane de dolari, în bancnote de câte 100 de dolari…

O mulțime de bani, nu-i așa? Însă, finațiștii și politicienii au dovedit că se poate mai mult: iată cum arată datoria externă a Greciei – cei aproape 432 de miliarde de dolari, stivuiți în “grămezi” de câte 100 de milioane de dolari…

Vi se pare că totul încă are sens? Bine… Iată cum arată un trilion de dolari. Sau, altfel spus, o mie de miliarde de dolari.

Sau, dacă doriți o altă reprezentare a celor o mie de miliarde de dolari…

Ce este cu trilionul de dolari? Hm… datoria externă a Italiei este de aproximativ 2,6 trilioane de dolari. Iată mai jos cum arată “doar” 2.500 de miliarde de dolari

Iar dacă mai adăugăm “un nimic” de 500 de miliarde dolari, ajungem să vedem cam cât ar fi datoria externă a Germaniei: aproape 3.000 de miliarde de dolari

Parcă nici nu mai contează, nu-i așa? Oare mai poate realiza cineva că toată această suprafață – cu o înălțime mai mare decât statura unui om – reprezintă un covor de bani? Prin urmare, haideți să încercăm o altă reprezentare. Și, să vedem ce înseamnă 15 trilioane de dolari. Sau, altfel spus, 15.000 de miliarde de dolari – datoria externă a SUA

Moment în care aproape că am fi tentați să spunem că “România stă chiar bine”, nu-i așa? Din păcate, nu este așa. Pentru că important este cât de putenică este economia și cât reprezintă datoria externă din PIB (exemplu: deși mai mare, datoria externă a Germaniei reprezintă 83,2% din PIB, în timp ce datoria externă a Italiei reprezintă 119% din PIB).

Notă: Toate reprezentările grafice au fost posibile datorită wtfnoway.com, site unde veți vedea că se poate merge și mai departe de 15.000 de miliarde de dolari. Se mai miră cineva că unii anunță Armaggedon-ul?

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu