Prima fotografie din lume

Acesta este prima fotografie realizată vreodată.

A fost realizată în anul 1825 de către inventatorul francez Nicéphore Niépce (care, în mod logic, este și primul fotograf din lume) și reprezintă o gravură flamandă din secolul XVII. Fotografia a fost realizată prin calotipie (vedeți aici câteva lucrări moderne realizate prin același procedeu). Fotografia a fost descoperită abia în anul 2002, când a și fost declarată tezaur național și cumpărată de către Biblioteca Națională a Franței pentru suma de 450.000 de euro.

Iar aceasta este cea de a doua fotografie din lume (și prima fotografie care prezintă o ipostază din realitate). Se numește Vedere de la fereastra din Le Gras și fost realizată, cel mai probabil, în iunie sau iulie 1827 (deși există și opinii potrivit cărora ar fi fost realizată în 1826) de către același Niépce. Fotografia reprezintă peisajul pe care care Niépce l-a văzut pe fereastra casei: o clădire în stânga, un copac în imediata apropiere, un hambar în prim-plan. Cum expunerea a durat opt ore, soarele s-a mutat de la est la vest și pare străluci pe ambele clădiri.

Și, pentru cei interesați, (doar foarte) puțină istorie: fotografia a apărut din necesitatea de a înlocui desenul. Nu este o metaforă: Niépce era pasionat de litografie, dar cum nu știa să deseneze, apela la fiul său pentru desene. În anul 1814 fiul lui Niépce a trebuit să plece în armată, așa că inventatorul s-a văzut nevoit să caute o soluție pentru a obține imaginile. Și. în același an, și-a început cercetările. Și, nu în ultimul rând: în 1829, Niépce a încheiat un parteneriat cu Louis Daguerre, cel care, zece ani mai târziu, avea să rămână în istoria fotografiei pentru primii oameni fotografiați vreodată. Iar apoi, în 1861, o lume întreagă avea să se minuneze la văzând prima fotografie color.

(Surse: Universitatea Santa Barbara, Universitatea Texas și Wikipedia)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu