Primii oameni fotografiati vreodata

Acestă fotografie se numără printre cele mai valoroase fotografii ale tuturor timpurilor.

Da, ar putea să pară o fotografie banală. Însă priviți cu atenție în colțul din stanga-jos. Sunt două siluete acolo: un bărbat cu piciorul întins și lustruitorul de pantofi. Ei bine, cei doi sunt primii oameni care au fost fotografiați vreodată.

Fotografia se numește “Boulevard du Temple” (după locul pe care l-a imortalizat) și a fost realizată în 1838 sau 1839 de către Louis Daguerre, părintele fotografiei. Și, încă un “amănunt”: la ora la care a fost realizată fotografia bulevardul era plin cu parizieni. Însă, din pricină că a fost folosită dagherotipia, iar timpul de expunere a fost de 10-15 minute, oamenii aflați în mișcare nu apar în imagine.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

 1. Adrian Erdeli

  Explicatia este putin trasa de par cred eu ;chiar numai cei doi au stat nemiscati 10-15 min?! macar o umbra ceva trebuia sa se vada,nu? Chiar noaptea daca expui asa de mult te capatuesti cu vreo “fantoma”,cine a facut fotografie de genul asta poate confirma……nici 0,00000000000000000001 nu ma compar eu cu Louis dar asta este parerea mea.

  1. @Adrian,

   Tehnica folosita acum este alta. Nu se poate compara.

 2. andreea christodorescu

  Referitor la primii oameni fotografiati vreodata, in articol se precizeaza doar 2 persoane. Sunteti siguri? intrucat mie mai imi par alte 2 persoane stand pe o banca..dar s-ar putea sa fie doar o iluzie,desi daca priviti mai atent…ce ziceti?

Adaugă comentariu