Avantajul fericirii

“În cadrul studiu denumit inspirat “Oameni foarte fericiți”, cercetatorii au încercat să afle ce îi caracterizează pe cei mai fericiți zece la sută dintre oameni.

Trăiesc ei în zone cu o climă mai caldă? Sunt ei toți bogați? Sunt ei foarte sănătoși? Se pare că există o singură caracteristică – și doar una singură! – care îi distinge pe cei mai fericiți zece la sută dintre oameni de noi toți: puterea legăturilor pe care le au cu ceilalți oameni. Studiul meu empiric derulat printre 1.600 de studenți la Harvard a ajuns la un rezultat similar rezultat: sprijinul social de care se bucură o persoană determină cu mult mai bine gradul de fericire decât orice alt factor. Mai bine decât venitul pe cap de locuitor, mai bine decât veniturile familiei, mai bine decât vârstă, sexul sau rasă. De fapt, corelaţia dintre suportul social şi fericire a fost de 0,7. Poate să nu sune ca un număr mare, dar pentru cercetători este mare – cele mai multe date care țin de psihologie sunt considerate importante atunci când ajung la 0,3. Pe scurt, cu cât de bucuri de un sprijin social mai mare, cu atât ești mai fericit. Şi, după cum ştim, cu cât ești mai fericit, cu atât mai multe beneficii poți obține în aproape fiecare domeniu al vieţii.” (Shawn Achor – Avantajul fericirii)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Monica

    Asta mi se pare un exemplu foarte clar de cum societatea in care traim spala creierele oamenilor pt a se conforma ‘cerintelor societatii’; si din pacate e foarte adevarat ca marea majoritate a oamenilor nu stiu ce inseamna fericirea daca nu au acceptul social…si nu vad dincolo de el, ceea ce ii transforma intr-un fel de ‘robotei’, cu un program stabilit dinainte de altii, care nu lasa loc deloc creativitatii, doar conformitatii…

Adaugă comentariu