Tcha-Badjo: călătoria nu se oprește niciodată. Nici muzica.

Dacă vă imaginați că nu este posibil să trăiești ca o pasăre călătoare, vă spun că se poate. Vă invit să vă convingeți.

Tcha-Badjo este un proiect inițiat acum doi ani jumătate de Damien Levasseur, Charles Frechette și Jean Russel și a pornit de la ideea de a călători și de a cânta cu muzicieni din țări diferite. Așă că au cutreierat prin Anglia, Belgia, Danemarca, Elveția, Cehia, Germania, Franța, Olanda și România, iar acum sunt în drum spre Turcia.

Numele Tcha-Badjo provine dintr-o expresie veche din limba romani care înseamnă Ține ritmul, nu încetini! Pentru că ei spun că este foarte ușor să renunți când ești obosit, de aceea, sloganul Tcha-Badjo! Tcha-Badjo! Tcha-Badjo! îi menține activi.

Gypsy jazz-ul este cel care i-a unit și care îi ține împreună. Fiecare membru al trupei Tcha-Badjo provine dintr-o familie de muzicieni; au început să cânte de mici în bucătărie exersând pe muzica lui Django Reinhardt. Absolvenți de studii muzicale, sunt maeștri ai improvizației în jazz. Și le iese întotdeauna, pentru că fiecare cunoaște stilul celuilalt.

Țuică, slănină, zacuscă

Farmecul, și totodată, excentricitatea vin din călătoriile continue cu autoturismul lor de tip Van. Cu el traversează țările și anotimpurile, în el mănâncă, dorm și citesc. Sunt mereu pe drum, mereu împreună, mereu Tcha-Badjo. Familia Tcha-Badjo.

În turneul din Europa, s-au bucurat de două zile de soare abia în București și totuși, vivacitatea și entuziasmul de a întâlni oameni noi nu le-a  lipsit nicio clipă.

În topul țărilor în care au călătorit, Tcha-Badjo a numit drept fruntașe: Cehia și România fiind cele mai primitoare țări în care au cântat. Deși nu au avut foarte mult timp să viziteze, dintre Cluj, Târgu Mureș și București, aleg Clujul. Grupul apreciază foarte mult că românii merg la concerte și că sunt foarte deschiși la evenimente culturale. Cele trei puncte forte ale României sunt, după părerea lor, spuse de ei exclusiv în limba română: țuica, slănina, zacusca.

Tcha-Badjo ne promit un nou concert în vara anului 2014, așa că, până atunci, le urăm călătorie plăcută.

Alexandra Bujenita

Alexandra Bujenita De același autor

Pentru a publica în cadrul Cenaclului WebCultura trimite-ne textul tău prin intermediul acestui formular. Și, nu în ultimul rând, te rugăm să citești și cele câteva rânduri scrise aici. Important: autorii care au publicat deja cel puțin trei creații în paginile Cenaclului și doresc pagini de autor sunt rugați să ne contacteze prin intermediul aceluiași formular.

Recomandări

Adaugă comentariu