“Doar snobii se vor mai căsători”

Pascal Bruckner, despre căsătorie. Și despre ce ne rezervă viitorul.

“Cred că oamenii sunt datori să caute surse de împlinire chiar și în vreme de criză economică. În profunzime, datoria de a fi fericit este o manieră de a căuta echilibru chiar și într-o ordine economică constrângătoare.”

Noi, occidentalii, suntem blestemați să credem în fericire, orice s-ar întâmpla.

“Săptămânal, apar revistele pentru femei și pentru bărbați cu sfaturi de dezvoltare personală. Noi, occidentalii, suntem blestemați să credem în fericire, orice s-ar întâmpla. Cum spuneam, situația este foarte delicată deoarece, dacă fericirea este singura soluție pentru societatea noastră, atunci cei care nu reușesc să fie fericiți cad în depresie și au o proastă imagine de sine, nu mai știu să gestioneze grijile zilnice și nefericirea. Este o ideologie destul de periculoasă, aceea de a le spune oamenilor că trebuie să fie fericiți cu orice preț.”

Adevăratul trio adulterin

“Căsătoria ca instituție se află în criză profundă. Căsătoria din zilele noastre se bazează doar pe iubire, ea nu mai este sacră, ca odinioară, în țările de tradiție catolică, deci nici căsătoriile între persoane de același sex nu se vor sustrage acestei evoluții. Așadar, homosexualii și lesbienele se vor căsători, după care vor divorța, vor avea loc procese, litigii, avocații se vor îmbogăți un pic mai mult. Prin urmare, cei mai câștigați vor fi avocații. În prezent, adevăratul trio adulterin nu mai este format din amant, soț și soție, ci din soț, soție și avocat. Avocatul este amantul ambelor părți şi se va îndrepta către partea care îl va plăti mai bine. Căsătoriile între homosexuali nu vor schimba radical nici familia, nici căsătoria.

Cred că asta a fost prostia eliberării sexuale, un scriitor libertin chiar o afirmă. Da, a fost prostia acelor ani când nu aveam pe buze decât cuvinte ca poftă, dorință sexuală, pasiune și cred că în prezent ne dăm seama că n-o să mai ajungem în vremurile anilor ’60, cu emanciparea femeilor, cu eliberarea moravurilor. Nu prezintă interes să revenim în trecut, dar vom tempera acest progres prin reintegrarea elementelor care erau considerate până în prezent tabu.”

Ce se întâmplă în cuplu când femeia câștigă mai mult decât bărbatul

“Problema care se pune şi care se punea deja pe vremea strămoșilor noștri este următoarea: se poate clădi o uniune durabilă numai pe dorință şi pasiune? Oare nu trebuie introduse în cadrul căsătoriei sau al cuplului elemente pe care noi, oamenii moderni, le îndepărtăm cu oroare – cum ar fi interesul economic, interesul financiar, având în vedere că un cuplu este o mică entitate economică? Dacă ești sărac, dragostea dispare foarte rapid, trebuie să-ți poți crește copiii sau să închiriezi un apartament convenabil, să duci o viață decentă, să-ți poți permite să pleci în concedii, călătorii, dar trebuie să integrăm elemente realiste, și cum am putea, dacă ne-am bucurat atât de mult să ne debarasăm de ele, pe motiv că sunt niște idei învechite din secolul al XVIII-lea, al XIX-lea?  Rolul banilor, de exemplu. Ce se întâmplă în cuplu când femeia câștigă mai mult decât bărbatul și are o poziție socială mai avantajoasă? Este o situație foarte dificilă, care se vede în cazul femeilor politice de anvergură din Franța – soțul lor abia dacă există. Aceasta este o recompunere a rolurilor tradiționale, care o să fie pasionant de analizat în anii care vin.”

Doar snobii se vor mai căsători

“Nu este vorba despre decadența familiei – a tradiţionaliștilor, așa cum se spune –, ci familia se reconstruieşte pe noi baze, poate peste 12-15 ani chiar vom asista la renașterea dragostei, probabil că va fi un fenomen minoritar, rezervat celor puţini şi fericiţi, snobilor şi nobililor care vor regăsi plăcerea mulțimilor. Doar snobii se vor mai căsători. Nimic nu este decis definitiv, de aceea nu sunt pesimist nici în ceea ce privește familia, nici căsătoria, nici Europa, pentru că trebuie să ne păstrăm sângele rece pe timp de criză. Panica înseamnă să cădem iremediabil tocmai în ceea ce vrem să evităm.”

Pascal Bruckner,
(fragment din interviul realizat de Luca Niculescu pentru Digi TV)

necunoscut

Foto: Thomas Leuthard

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu