Scurt ghid de cocteiluri culturale

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Gin

Dacă vă place ginul, ar cam trebui să vă placă și romanele polițiste. Pentru că Raymond Chandler era un mare amator de gin. Mai exact, un mare amator de Gimlet care, în esență, înseamnă gin cu suc de lămâie. Iar dacă vi se pare că este cam prea tare, atunci amestecați gin și suc de lămâie in parți egale și turnați peste amestec apă minerală. Veți obține un Gin Rickey, băutura preferată de F. Scott Fitzgerald. Și puteți încerca să (re)citiți Marele Gatsby. Iar dacă vă aflați în căutarea unor lucruri mai complicate, încercați un Ramos Fizz și asortați-l, după preferințe, cu Un tramvai numit dorință sau Pisica pe acoperișul fierbinte. Pentru că Ramos Fizz era băutura preferată de Tennessee Williams.

Martini

Ajunși aici, păstrăm ginul și punem peste el vermut sec (55 ml de gin și 15 ml de vermut). Și o măslină. Obținem astfel un vermut, băutură despre care E. B. White spunea că este “elixirul liniștii”. Și, dacă vorbim despre E. B. White: Pânza lui Charlotte se poate dovedi o lectură amuzantă, iar filmul Stuart Little l-a văzut mai toată lumea. Și, dacă doriți și un al doilea pahar, nu ar fi rău să căutați ceva poezii de Anne Sexton sau Dorothy Parker de vreme ce și ele apreciau după cum se cuvine un martini. Iar dacă aveți dispoziția de a vă deschide chiar și mai mult orizonturile, înlocuiți măslina cu o ceapă. Veți obține astfel un Gibson și dispoziția necesară pentru a-l citi pe Eugene O’Neill, unul dintre fanii acestei băuturi.

Mint Julep

Trebuie să recunoașteți, sună bine să spui: “eu am să beau un Mint Jelup”. Și sună chiar și mai bine dacă spui: “eu am să beau un Mint Jelup pentru că tocmai citesc Faulkner“. Ce este un Mint Jelup? În principiu este un pahar în care se află bourbon. Însă, cum “beau un bourbon” nu suna suficient de sofisticat a apărut cocteilul în cauză. Cum se prepară un Mint Jelup? Se toarnă cam 100 ml de bourbon într-un pahar, apoi se adauga 10-12 frunze de mentă, o linguriță sau două de zahăr și puțină gheață pisată. Și opțional – rețineți: opțional – se adaugă apă.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu