Scurt ghid de cocteiluri culturale

Spune-mi ce citești pentru a-ți spune ce să bei. Și invers.

Acum, sigur, un pahar cu tărie nu va face cartea mai lesne de citit (două pahare, cu atât mai puțin). Așa cum nici cartea nu va putea nici să reumple paharul și nici să-i schimbe conținutul. Însă este o combinație care, măcar din când în când, merită încercată. Și asta fără a mai pune la socoteală valurile pe care le poți isca la o petrecere atunci când afirmi că bei ca autorul tău preferat. Iată, prin urmare, un “scurt ghid de cocteiluri culturale”. Sau, altfel spus: doamnelor, domnilor, vă invit să sorbiți puțină cultură. 🙂

Absint

Absintul este, prin definiție, băutura artiștilor și scriitorilor. Și, de la începutul secolului XX încoace, tot este asociat cu boemia culturală. Așa că ai de unde alege. În cazul în care ești într-o “dispoziție poetică”, Charles Baudelaire, Paul Verlaine și Arthur Rimbaud sunt oamenii pe care te poți baza. Iar dacă poezia nu este chiar prima ta alegere, Ernest Hemingway și Oscar Wilde pot fi aduși în discuție. Și, nu în ultimul rând: faptul că, de obicei, Întâlnirile Webcultura au loc într-o absintherie este întâmplător. Sau nu.

Bere. Cu whisky.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kwJ-wx6K4dw[/youtube] Da, există o denumire pentru un astfel de amestec (atenție: este diferit de “celebrul” pahar de wisky băut pe nerăsuflate și stins, “cu folos”, cu berea din paharul de alături). Se numește Boilermaker și printre cei care i-au adus faima mondială se numără și Charles Bukowski. În esență, e vorba de un amestec format din 2 părți de whisky și 8 părți de bere, dar, dacă doriți o rețetă ceva mai rafinată, găsiți una în materialul video alăturat. Iar aici găsiți “ceva cuvinte” care să însoțească rețeta. Iar mimica necesară o găsiți aici.

Bloody Mary

Ei, da: celebra vodcă cu suc de roșii. Însă, chiar dacă este atât de celebră, nimeni nu știe exact care-i sunt originile. Unii cred că e tocmai bună de băut dimineața, pentru a atenua mahmureala. Adevărul este că, dacă mergeți pe principiul “cui pe cui se scoate”, este la fel de bună ca orice altă băutură. Dar, să revenim: dacă sunteți amatori de Bloody Mary, atunci beți ca niște doctori. Și nu orice fel de doctori, ci doctori în litere. Pentru că, vedeți domniile voastre, Bloody Mary a fost băutura preferată a lui Raymond Carver. Sau, altfel spus: dacă vreți să aflați Despre ce vorbim când vorbim despre iubire, încercați să aveți pe aproape vodca și sucul de roșii. Și, pentru a face o legătură cu ce s-a scris până acum: dacă vodca este înlocuită cu absint, cocteilul se numește Bloody Fairy, iar dacă vodca este înlocuită cu bere, cocteilul se numește Bloody Beer.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu