Scurt ghid de cocteiluri culturale

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Margarita

Când rostești margarita sună destul de cumințel, nu-i așa? (Poate și pentru că sonoritatea poate duce cu gândul la nevinovatele margarete…). Ei bine, margarita este un cocteil pe bază de tequila și lichior. Iar asta deja nu mai sună chiar atât de cumințel. Iar dacă mai adaugăm și faptul că era băutura preferată a lui Jack Kerouac, atunci obținem chiar opusul lui “cumințel”: “Romanele sale au ca temă aventura, stările erotice paroxistice și obsedante și prezintă lumea nocturnă și dezrădăcinată a vagabonzilor, într-un limbaj improvizat, argotic, adecvat capriciilor imaginației. Poemele sale contestă valorile pragmatice ale societății de consum”.

Mojito

“Mojito este un cocteil tradițional cubanez, care a devenit popular la sfârșitul anilor 1980. Un Mojito se prepară tradițional din cinci ingrediente: rom, zahăr (sau suc de trestie de zahăr), limetă, sifon și mentă. Combinația dintre dulceața și prospețimea citricelor și aroma de mentă maschează gustul puternic de rom și l-au transformat într-un cocteil de vară cunoscut”, ne spune Wikipedia. Mai adugați la aceste informații că Mojito e doar puțin mai tare decât o bere și că era una dintre băuturile preferate ale lui Ernest Hemingway și, gata, puteți așeza Bătrânul și marea pe noptieră.

Vodcă și cola

Da, sună extrem de banal. Dar lucrurile se pot schimba cu repeziciune după ce veți afla că era băutura preferată a lui William S. Burroughs. “Burroughs a fost una dintre figurile importante care au reprezentat generația Beat si un autor postmodernist care a influențat cultura populara cât si literatura. El este considerat unul dintre cei mai tranșanți oameni politici ai vremii respective și cel mai inovator artist al secolului 20.” Iar dacă v-am trezit curiozitatea – pentru autor, firește, pentru că licoarea este cu mult prea cunoscută pentru a mai stârni curiozități – găsiți aici o listă de cărți.

(Surse: Bartending Guide to Great American Writers și Wikipedia)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu