Sculpturi care se topesc

Monumento Minimo este o interpretare critică a monumentelor din marile orașe: în doar câteva minute, canoanele oficiale ale monumentului sunt inversate: în locul eroului, anonimul; în locul solidității pietrei, efemerul gheții; în locul imaginii monumentale, imaginea minimă a unor corpuri perisabile.”

Proiectul Monumento Minimo a luat ființă în 2001, când artista Nele Azevedo ((Monumento Minimo – site oficial)) a început să plaseze sculpuri din gheață în piețele marilor orașe și să le fotografieze în timp ce se topeau.

A început în Sao Paolo, orașul în care trăiește, cu doar câteva sculpturi. Au urmat apoi tot mai multe orașe – Havana, Tokyo, Paris, Berlin, sunt doar câteva -, iar numărul sculpurilor s-a mărit. În cadrul celei mai recente “intervenții urbane” – septembrie 2010, Norvegia – numărul sculpurilot din gheață a ajuns la 1.300.

“Amintirea este impregnată în imaginea fotografică și împărtășită de toată lumea. Ea nu mai este rezervată nici marilor eroi, nici marilor monumente. Își pierde condiția statică pentru a câștiga fluiditate în dispunerea urbană și în schimbul de stare al apei. Se concentrează în sculpturi mici ale oamenilor mici. Oamenii obișnuiți.”

(click pe imagini pentru marire)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu