Salonul de ciocolată

Pentru cine nu a fost la un eveniment ca și Salonul Internațional de Ciocolată de la Paris, imaginația poate ține loc unei extrem de mari diversități în exprimare, culori, sunete sau, mai presus de toate, gusturi. Pentru cei ce l-au vizitat, realitatea este dincolo de orice imaginație. Nu m-am putut abține și am pătruns în lumea dulciurilor cu un mare freamăt de nerăbdare. Și, bineînțeles, de curiozitate. Este una din expreriențele pe care trebuie să le ai în viață, ca să poți avea răspunsuri la multe întrebări din copilărie. Și nu numai.

Îmi amintește cineva că limba franceză este mult mai bogată decît alte limbi prin paleta expresiilor sau a nuanțelor lingvistice. Brusc, cobor în timp și rememorez o parte din oamenii dragi, profesorii mei de franceză, care mi-au sădit în suflet buchetele unor exprimări sau ale unor expresii cum în alte limbi nu mi-a fost dat să întîlnesc. De la intrarea în Salonul de Ciocolată o avalanșă de cuvinte stridente, cu accent pe primul e îmi stimulează simțurile în așa manieră, încît rămîn, îndelung, fixat cu picioarele ca de argilă în fața primului stand: éclatant, épovant, épatant, éffrayé, évanouissant etc.

E greu ca mintea să cuprindă realitatea care depășește limita unei imaginații; dulciurile de aici se simt nu numai cu papilele gustative, ci și cu ochii, cu mirosul, cu mîna sau cu toate simțurile deodată. Iar maeștrii ciocolatieri fac dintr-un proces manual sau tehnologic o artă care, prin produsele ei, te poartă pe valurile satisfacției gustului rafinat. Standurile de aici par, fiecare, în complexitatea lor, mici universuri care creează bucurii – prin culori, forme, chiar sunete, design, dar, mai presus de toate, gusturi. Tentațiile sînt aici la tot pasul, în fiecare colțișor din marea simfonie a ciocolatei și cei care au pătruns nu mai au nici o șansă de a le rezista. Ispita gustului e atît de mare și așa-de-la-tot-pasul, încît devine acaparatoare și tentaculară. Iminentă. Prea dulce. Zdrobitoare.

După cîteva ore de simțuri stimulate la maxim, oboseala se transformă într-un zîmbet continuu și într-o satisfacție greu de comparat. Unică. Plină. E similară cu o împlinire mult dorită sau cu trăirea pe viu a unui vis dorit, iubit, promis. Proscris.

salon-ciocolata

Mihai Patrascu

Mihai Patrascu De același autor

Născut la Baia Mare, în 22 iunie 1974. A publicat peste 50 de studii, articole, recenzii sau traduceri în România, Elveţia, Franţa, Italia, Canada, Bulgaria, Mexic. Cărţi publicate: Jurnal (1998), Profeţi ai Mileniului (1998), Scrieri despre Nikos Kazantzakis (1999), Vallarta (2000), Palermo (2003), Acasă înseamnă Europa (2003), Oameni, fapte, zboruri (2012).

Recomandări

Adaugă comentariu