S-ar părea că iubirea nu moare niciodată

Dacă nu credeţi în poveşti de dragoste cu final fericit, în mod sigur poemul “O noapte transfigurată”, transpus în muzică de Arnold Schönberg vă va schimba părerea.

Compozitorul a creat această lucrare când el însuşi era îndrăgostit de femeia pe care urma să o şi ia de soţie mai târziu. Sub impetuozitatea sentimentului, Schönberg a aşternut pe hârtie poemul “O noapte transfigurată” în mai puţin de trei săptămâni. Deşi o lucrare cu profunde rezonanţe romantice, care amintesc pe alocuri de Wagner şi chiar Brahms, partitura nu a fost bine primită de public la început. Totuşi, astăzi ea rămâne una dintre cele mai interpretate şi ascultate piese de Schönberg.

Ce o face specială este povestea care stă la baza ei. Este vorba de un poem scris de Richard Dehmel. Poemul descrie promenada a doi îndrăgostiţi. Ea îi mărturiseşte că sub apăsarea singurătăţii şi deznădejdii a ajuns să aştepte copilul unui alt bărbat. Se teme ca acum, odată adevărata fericire găsită, se va pierde din cauza greşelii din trecut.

Muzica lui Schönberg începe ca o descriere. Cei doi iubiţi se plimbă prin pădurea “goală şi rece”. Sunetele închipuie un decor aproape teatral peste care luceşte luna plină. Totul pare ireal sub această lumină care nu lasă loc ascunzişurilor, care te obligă la sinceritate. Sub obiectivitatea intransigentă a luminii lunii, ea se decide să facă marea mărturisire. Muzica pare că descrie chinurile ei sufleteşti: regretul de a se fi abandonat lipsei de speranţă, de a se fi lăsat pradă deznădejdii, spaima că odată adevărata iubire găsită, ea va fi pierdută pentru totdeauna. Muzica este tensionată, străbătută de o linie melodică sfâşietoare, care arată tortura prin care trece femeia. Ritmurile sunt frânte, totul pare fără ieşire şi totul pare sortit pieirii. Fericirea cucerită atât de greu este în pericol să se prăbuşească.

Dar acestei furtuni sonore îi urmează o destindere, armonie şi căldură. Bărbatul îi spune iubitei că nimic nu le va primejdui fericirea, că acel copil va deveni al lui. Se insistă asupra ideii de maternitate, iar fericirea lor rămâne neştirbită, căci nu doar noaptea e transfigurată, ci iată, şi iubirea lor, de această mare mărturisire, care i-a apropiat şi mai mult.

Dacă vreţi să ascultaţi acest minunat poem, atunci trebuie neapărat să vă procuraţi un bilet la concertul “Royal Modern” pe care Camerata Regală îl va susţine în 30 iunie de la ora 19.00 la Ateneul Român. Concertul va pune punct seriei “Royal Sound”, care începând din decembrie 2012 i-a adus în faţa publicului pe unii dintre cei mai apreciaţi artişti români şi străini în concerte care aveau ca intenţie acoperirea principalelor curente muzicale. “Royal Modern” vă mai propune spre audiţie, pe lângă poemul “O Noapte transfigurată” de Arnold Schönberg, celebrul Adagietto din Simfonia a V-a de Gustav Mahler şi Concertul pentru pian, trompetă şi orchestră de Dmitri Şostakovici, cu pianistul Andrei Licareţ şi trompetistul Flavius Petrescu în postură solistică. Dirijor – Nicolae Moldoveanu.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Inmedio.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu