Primele ore de toamnă

Toamna a început la ora 07:50. Fix.

Cum se poate ca toamna să înceapă la o anume oră? Foarte simplu: astăzi este echinocțiul de toamnă, iar echinocțiul (numit și echinox) este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Prin urmare, momentul cu pricina poate fi calculat cu exactitate. Așadar, cu exactitate: toamna a început cu adevărat abia în această dimineață, la ora 07:50.

Și, dacă tot suntem în 23: știați că, din 1582, de când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocțiul de toamnă a căzut mai ales în zilele de 22 sau 23 septembrie? Și că va cădea pentru prima oară în data de 21 septembrie abia în anul 2092?

Și, da: După echinocțiul de toamnă, ziua va scădea treptat, până la solstițiul de iarnă.

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu