Vortice Dance Company, la Intalnirile JTI

JTI anunta cea de-a paisprezecea editie a Intalnirilor JTI.

La Intalnirile din acest an participa compania portugheza de dans Vortice, care va prezenta doua spectacole diferite: DRACULA si SOLILOQUY. Evenimentele vor avea loc pe 16, respectiv 19 septembrie, la orele 19:00, pe scena Operei Nationale din Bucuresti.

Prima editie a Intalnirilor JTI a fost inaugurata in anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, urmata de Nacho Duato si Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theatre, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem si Russell Maliphant, Gigi Caciuleanu si Baletul National din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco.

Vortice Dance Company a fost creata in 2001 de coregrafii Cláudia Martins si Rafael Carriço. Absolventi ai Escola Superior de Dança in domeniul reprezentatiei scenice si bursieri in cadrul programului „Erasmus”, la Hoggenschool Dansacademie Tilburg, in Olanda, cei doi artisti si-au dezvoltat activitatea in sfera dansului contemporan. De-a lungul anilor, Vortice Dance Company a devenit una dintre cele mai prestigioase trupe de balet din Portugalia, cu numeroase premii pe plan international. Activitatea Vortice a fost recunoscuta de public si critici din Japonia, Spania, Finlanda, Danemarca, Elvetia, Brazilia, Letonia, Ungaria, Italia, Maroc, Portugalia, Macedonia, SUA. Printre distinctii, mentionam Premiul Publicului, in 2002, la a patra editie a Concursului de Balet si Dans Modern, inmanat de Alteta Sa Printul Takamado si de Maia Plisetskaya sau Premier Prix Professionnel la concursul Printemps de la Danse din Elvetia, in 2001.

Pentru DRACULA, primul spectacol prezentat, cei doi coregrafi au folosit mai multe surse de inspiratie, de la celebrul volum semnat de Bram Stoker, pana la legende sau mituri din diverse culturi. „Suntem cu totii, femei sau barbati, facuti din carne si sange, amestecati in jocuri de dominare si supunere. Substanta din care suntem creati reprezinta natura noastra, dar si cea mai mare slabiciune. Si, sub imperiul slabiciunii, cedam, adesea mult prea usor, tentatiei…”, declara Cláudia Martins si Rafael Carriço.

SOLILOQUY – About Wonderland e un spectacol de cu totul alta factura si prezentare. Asa cum declara cei doi artisti, „SOLILOQUY vorbeste despre situatii din viata de zi cu zi, in fata carora reactionam cu totii intr-un mod intuitiv si asemanator… Inevitabila moarte, singuratatea, sentimentele, toate acestea nu ar deveni fatale daca am sti sa ascultam pur si simplu…”.

Evenimentul Intalnirile JTI se desfasoara din anul 2007 in cadrul Festivalului George Enescu, fiind organizat si in acest an de Fundatia Art Production.

Va asteptam la Intalnirile JTI!

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu