Cel mai lung cuvant din lume

Începe cu “methio”, se termină cu “leucine” și are nu mai puțin de 189.819 litere.

Cel-mai-lung-cuvantEste denumirea științifică a proteinei titin – o proteină foarte cunoscută care este responsabilă de elasticitatea mușchilor din corpul uman. Pentru pronunțarea întregii sale denumiri este nevoie de aproape trei ore și jumătate și, în cazul în care vă plictisiți de moarte, puteți face unul din următoarele trei lucruri: 1. să încercați să îi citiți denumirea (pe care o găsiți, în întreaga sa splendoare, aici; 2. să vă prefaceți că jucați “Spânzurătoarea” și după litera m să începeți să așterneți 189.817 liniuțe; 3. să urmăriți un video de trei ore și jumătate cu un bărbat care pronunță cuvântul.

Cel mai lung cuvânt românesc are “doar” 44 de litere: pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză este “o pseudoboală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic”.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Ma-dlene

    Cel mai lung cuvant din lume nu este un cuvant ci pur si simplu scrierea lantului de aminoacizi ce formeaza proteina titin si la cate proteine exista ma indoiesc ca asta e cel mai lung lant de aminoacizi. SINCER. Ca sa nu mai zic ca din ce am vazut eu in 2 minute cel putin 90% din intreg lantul erau numai aminoacizi esentiali (care btw sunt 20 la numar).
    Cat despre cel mai lung cuvant romanesc, hmm… sa zicem

Adaugă comentariu