“Limba română a fost degradată teribil de tare”

“Democrația nu s-a transformat în civilizație, ci s-a transformat în gâlceavă.”

“Cu cât scriu mai mult în franceză, cu atât mă fascinează mai mult limba română. De câte ori reîncep să scriu în limba română, redescopăr muzicalitatea limbii materne. Mă fascinează argoul jurnalistic, mă fascinează etajele argotice ale societății de consum.

(…)Poezia este o formă de cunoaştere, o sursă de energie, un rezervor conceptual. Fiecare metaforă ascunde posibilitatea unui concept care nu a fost încă creat, dar care e cu siguranţă necesar ca să înţelegem lumea.

(…)Limba română a fost degradată teribil de tare din cauza modului în care vorbesc şi se exprimă politicienii, a modului în care televiziunea a înţeles să nu-şi facă datoria, din cauza faptului că democraţia nu s-a transformat în civilizaţie, ci s-a transformat în gâlceavă. Limba română a fost stricată de politicieni şi de televiziuni. În rest, în România se scrie mult, se scrie bine, poezia are, în spaţiul românesc, o semnificaţie aparte.”

Matei Vișniec – fragmente dintr-un interviu acordat cotidianului Adevărul.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu