Pictand in gunoaie

Este unul dintre marii artiști contemporani. Iar celebritatea i-au adus gunoaiele.

Se numește Vicente José de Oliveira Muniz, s-a născut în 1961 în São Paulo, Brazilia, iar lumea artei îl cunoaște ca Vik Muniz. Este un artist recunoscut pentru abilitatea sa de a crea artă din aproape orice, de la hârtie mototolită la caviar, de la ciocolată la sârmă. Celebritatea în ochii publicului i-a fost adusă însă de o serie de lucrări începută în anul 2006: Pictures of Junk. O serie în cadrul căreia Vik Muniz creează lucrări de mari dimensiuni din materiale găsite în gropile de gunoi. Da, exact: resturi alimentare, electrocasnice aruncate, anvelope și haine uzate. Priviți, de pildă, o reproducere a lui Muniz după Narcissus, de Caravaggio.

Iar în imaginea următoare, o reproducere după Sisif al lui Tițian.

După ce își realizează colajele din cadrul seriei Pictures of Junk, Muniz le fotografiază de la înălțime în cadrul atelierului său.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu