Amprentele sufletului

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Ce ne reprezintă cu adevărat: chipul sau sufletul?

Jarek Puczel (Jaroslaw Puczel) s-a născut în 1965, în Ketrzyn, Polonia. A urmat, în cadrul Universității din Varșovia, Facultatea de Pedagogia Artei (pe care a absolovit-o în 1990). Este membru al Uniunii Pictorilor și Sculptorilor Polonezi și locuiește Olsztyn.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

4 comentarii

 1. paul

  “Imagineaza-ti ca ai fi trait intr-o lume unde nu exista oglinzi. Ai fi visat despre chipul tau si ti l-ai fi reprezentat ca pe o rasfrangere exterioara a ceea ce se afla in launtrul tau. Pe urma, cand ai fi avut patruzeci de ani, cineva ti-ar fi pus in fata o oglinda. Imagineaza-ti spaima care te-ar fi curpins vazand in fata ta un chip strain, absolut strain! Atunci ai fi inteles, cu claritate, ceea ce nu esti in stare sa intelegi acum: chipul tau nu esti tu.” – e ceea ce scria Milan Kundera pe la 1990.
  Chipul e ca o eticheta, un nume, un ID pt a ne recunoaste mai usor intre noi. Deci chipul e cel ce ne reprezinta in societate. Dar insuficient.

  1. Roxana Popescu

   In sfarsit am gasit unde pot raspunde! Imi place foarte mult raspunsul lui Paul! Desi, literatura de specialitate, se bazeaza pe acele definitii ale chipului, despre care am comentat si pe facebook, se pare ca nu asta e totul. De ce oare o frunte lata desemneaza un om destept, buzele subtiri un caracter egoist, iar ochii mici sau urechile mari mai stiu eu ce? Totusi ce sta la baza definitiilor traditionale. Daca eu nu-mi reprezint chipul, atunci gesturile, vorbele si actiunile mele cu siguranta o fac.

 2. lina

  mai curand sunt orbi care vad, iar dintre cei ce cred ca vad, sunt orbi in fapt; asa cum computerul selecteaza cuvintele dupa incarcarea lor semantica si nu dupa forma lor, e si cu chipul care ne reprezinta

 3. Carmen Saraga

  Chipul este doar o coaja ….ceea ce este esențial nu se poate vedea decât cu inima (Saint Exupery) ….sufletul e făcut din alta plămada …..și totuși, cat de minunat este sa vezi ochi strălucind cand iubești! Faceless faces like above lose humanity ….lose everything !

Adaugă comentariu