Parintele afisului modern

Cel mai celebru dintre aceşti pictori a fost Henri de Toulouse-Lautrec. Stilul afişelor realizate de el a fost puternic influenţat de tehnica japoneză a picturilor în lemn (“Ukiyo-e”). Dar capacitatea sa de a surprinde stările şi trăirile umane l-au făcut designerul perfect al afişelor Moulin Rouge şi teatrului francez.

Moulin Rouge – La Goulue, Henri de Toulouse-Lautrec, 1891

În 1881 legislaţia franceză a oficializat apariţia noii arte / industrii, prin crearea spaţiilor dedicate afişajului public şi instituirea unei taxe… Fiecărui afiş franţuzesc i se aplica o ştampilă pătrată, ca dovadă a plăţii respectivei taxe. Întrucât taxarea era proporţională cu mărimea afişului, acest sistem a determinat standardizarea dimensiunilor afişelor.

Henri de Toulouse-Lautrec, 1891

 În 1884 a avut loc la Paris prima expoziţie artistică a afişelor, iar în 1886 a fost publicat primul catalog al afişelor parisiene. Astăzi, când creativitatea designerilor a atins “noi culmi de combinare a pixelilor”, stilul afişelor Belle Epoque ni se pare puţin retro. Dar chiar și așa e bine să ne reamintim că totul a pornit de la 3 culori şi-un pictor. Vive l’imagination!

(surse foto: jules-cheret.org, wikipedia și ibiblio)

Rodica Balan

Rodica Balan LinkedIn | Twitter | Facebook | De același autor

Public Relations and Marketing Manager at ROCAVI Consulting SRL

Recomandări

Adaugă comentariu