Paralele inegale: oamenii sfinti ai Nepalului si pustnicii Romaniei

Se numesc sadhu și renunță la toate plăcerile lumești pentru a atinge moksha (eliberarea), cel mai important obiectiv hindus al vieții. Sunt considerați oameni sfinți, iar legal sunt declarați morți. Și, uneori, li se cere să asiste la propriile funeralii.

Moksha este un drum pe care îl aleg milioane de indieni. Chiar dacă aceasta înseamnă să reununți la orice plăcere de natură materială sau sexuală. Și chiar dacă aceasta înseamnă sa-ți trăiești restul vieții din mila publică. Un sadhu se consideră el însuți mort și, în același timp este declarat mort din punct de vedere legal pe teritoriul Indiei. Uneori, înainte de a-și urma guru-ul, acesta le cere să asiste la propriile funeralii.

Sadhu sunt considerați oameni sfinți. În localitățile mai mici sunt respectați  pentru sfințenia lor așa cum sunt temuți pentru blestemelor lor. Și sunt chemați să binecuvânteze oamenii și sa le potolească disputele. În orașele mari sunt priviți cu suspiciune. Mai ales în ziele noastre când unii dintre locuitorii marilor aglomerări urbane îi consideră un soi de cerșetori.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu