Nina Cassian: marea seducătoare a literaturii române

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Ce au în comun Ion Barbu, Marin Preda, Nicolae Breban și Vladimir Colin? Dragostea pentru o singură femeie: Nina Cassian.

Poeta Nina Cassian s-a născut pe 27 noiembrie 1924 la Galați, a publicat primul său volum de versuri la 23 de ani și a inventat limba spargă. Și, altfel: Nina Cassian s-a căsătorit la 18 ani cu prozatorul Vladimir Colin. Iar la 22 de ani, pe când încă era căsătorită cu acesta, a devenit muza poetului Ion Barbu, cel care o descria drept “nespus de alba Nina”.

“Nu m-a modificat nici ca poet, nici ca intelectual, nici ca femeie”

“L-am cunoscut pe Ion Barbu la cenaclul lui Miron Radu Paraschivescu. I-am lăsat manuscrisul meu, “La Scara 1/1” și, în curând, mi-a telefonat și m-a invitat la Capșa. Făcuse adnotari la volum ultralaudative (mare poezie etc.), dar îmi refuza poeziile în limba spargă. (…)Eram inconștientă. Știam că e un geniu lângă mine, de asta nu m-am îndoit niciodată. Dar nesăbuința tinereții constă în a dori să lovești în ceea ce slăvești. E o prostie pe care am s-o regret toată viața.

Adică eu aveam, în ’46, vreo… 22 și el, 52, sau așa ceva. Dar arăta cu mult mai bătrân. Pentru că avea o mustață de morsă, care îi acoperea gura, avea părul cărunt… M-a atras… Eram la picioarele lui din punct de vedere literar, poetic. Adică nici nu mă gândeam la o posibilă comparație. De fapt nu e vorba de atracție aici. A fost o fascinație. Eu am fost pur și simplu o subalternă în preajma lui.

Nu m-a modificat nici ca poet, nici ca intelectual, nici ca femeie, decât că m-a speriat punându-mă într-o lumină orbitoare.”

Însă nu sentimentele față de Ion Barbu aveau să o despartă de Vladimir Colin, ci dragostea pentru alți doi bărbați. Moment în care se cuvine să facem prima precizare importantă.

“Eu nu sunt o culcăreață, eu sunt o iubeață… ceea ce e cu totul altceva”

Căsătoria cu Vladimir Colin a durat cinci ani. Însă, în primii doi ani a fost zguduită de două fisuri majore.

“Una numită Sandu Pitaru, o splendoare de bărbat. Am avut de-a face și cu foarte frumoși și cu foarte gheboși. Nu mă interesa aspectul fizic. A doua fisură, care a fost și mai grava, a fost Ioji Craioveanu, care era tuberculos, mult mai în vârsta, pe care l-am revăzut când eram măritată cu Colin. Nu a fost o relație fizică. Asta e marea confuzie care se face cu mine. Totdeauna iubirea… Dovada că am avut o obsesie pentru Ioji fără să fi petrecut o singură noapte împreună. Fără conotația asta atât de trivială… Eu nu sunt o amantă, o culcăreață, eu sunt o iubeață… ceea ce e cu totul altceva. M-am întors completamente confuză după întâlnirea cu Ioji și i-am spus lui Colin: “Trebuie să ne despărțim”. Si el a spus: “Stai, nu te pripi…” Și am mai stat. Trei ani. Dar după cinci ani l-am întâlnit pe Ali – Al.I. Ștefănescu (profesor de franceză și ziarist la “Contemporanul”), cu care am stat 36 de ani. Sunt destul de constantă… după cum vedeți.”

Moment în care se cuvine să facem cea de a doua precizare.

Ce este și ce nu este infidelitatea?

“Am divorțat de Colin și foarte curând m-am măritat cu Ali (așa cum îl alintam eu și toţi cei care l-au cunoscut îndeaproape), care nu fusese nici ilegalist, nici nu-i plăcea poezia, mai ales cea modernă, dar exercita asupra mea o autoritate (era cu aproape 10 ani mai în vârstă) de care “eternul (meu) feminin” avea nevoie şi pe care tânărul Colin nu mi-o putea oferi.”

“Nu am fost infidelă, ci am adăugat afluenți râului mare, iubirii celei mari. Nemințind și, de altfel, având prea mult de dăruit, copleșitor pentru un singur recipient.”

“Pat era dușumeaua”

“Marin Preda… L-am cunoscut la Sinaia, la Casa de Creație, la “Creatorium”, cum îi spuneam noi în batjocura. Era foarte tânăr. Și eu la fel. Eu aveam 24 și el avea 26. Am fost fascinată de prezența lui și se pare că a fost reciproc. Fără sex, m-a iubit, am fost atrasă. Dar eu eram fericita cu Ali.

(…)În 1953, am devenit iubiți. Tot la Sinaia: într-o seară mi-a spus, referindu-se la prima noastră etapă sinaiotă, ca el e ars pe dinăuntru, că nu mă mai poate iubi. Și eu m-am dus la el la ușă și l-am sărutat și el a fost surprins. “Mi-a plăcut”, mi-a spus. Și relația s-a reluat, adâncindu-se.”

Adâncindu-se atât de mult încât într-una dintre notele informative pe care scriitorul Ion Caraion le adresa Securității comuniste se arată că Marin Preda și Nina Cassian “făceau sex într-unul din birourile Ministerului Artelor, iar pat era dușumeaua”.

Nina Cassian și Marin Preda

Alte glasuri, alte încăperi

Nina Cassian i-a fost “muză” și romancierului Nicolae Breban, după cum chiar ea povestește, adăugând că “am fost și prieteni buni, timp de 30 de ani”. Iar gura slobodă a lui Eugen Barbu îl bârfea pe Nichita Stănescu pentru faptul că și-ar fi “netezit debutul trecând prin patul Ninei”.

În 1985 călătorește în Statele Unite ca profesor invitat, cu o bursă Soros. După o lună află de arestarea și uciderea în închisoare a lui Gheorghe Ursu, unul din prietenii apropiați, în al cărui jurnal confiscat de Securitate era menționată “cu părerile mele politice, evident anticeaușiste”, ia hotărârea de a nu reveni în țară. Imediat, apartamentul său din România este confiscat, iar cărțile îi sunt interzise și retrase din biblioteci, până la căderea regimului Ceaușescu.

În SUA se va căsători cu Maurice Edwards, cel care a fost vreme de 40 de ani director artistic al Filarmonicii din Brooklyn și tot aici va trăi până la sfârșitul vieții.

“Soțul meu actual, Maurice, american, are toate (nesperatele) calități ale unui companion târziu: cultură, tandrețe, protecție și înțelegere pentru străina cam rebarbativă care sunt. Expert în multe domenii, căsătorit pentru a treia oara (ca și mine), îmi dovedește că se poate începe o viață nouă chiar și la vârste crepusculare.”

Poemele Ninei Cassian au apărut în revistele americane The New Yorker, Atlantic Monthly, New England Review și American Poetry Review. S-a stins din viață la New York, în data de 15 aprilie 2014.

(Surse 1, 2, 3, 4, 5)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

5 comentarii

  1. frumos interviu, care, în text, face o mare nedreptate: Nicolae Breban nu e cunoscut drept dramaturg, ci drept un mare romancier.

    1. Da, corect, multumim frumos, am rectificat.

  2. VASILE GHEORGHE

    FRUMOS ARTICOL . DOCUMENTAT SI PERFECT ECHILIBRAT DESPRE UN OM DE CULTURA . POATE A PACATUIT MAI MULT SAU MAI PUTIN .CINE ARUNCA PRIMUL PIATRA?

  3. ELENA BALEA FLISCU

    IMI PLACE SA CITESC CEVA DE BUNA CALITATE CULTURALA.

  4. Frumos articol !… Am aflat și multe noutăți despre Nina Cassian și marii scriitori și poeți cu care ea a avut relații, mai mult sau mai puțin”profesionale”.

Adaugă comentariu