Svetlana Alexievich a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2015

Scriitoarea bielorusă Svetlana Alexievici (67 de ani) a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2015.

“Realitatea m-a atras mereu ca un magnet, m-a torturat și m-a hipnotizat și am vrut să o capturez pe hârtie. Așa că mi-am însușit imediat acest gen de voci umane și confesiuni, de spovedanii ale martorilor și documente. Acesta este modul în care am aus și văd lumea: ca un cor de voci individuale și ca un colaj de detalii ale vieții de zi cu zi. În acest fel, întregul meu potențial mental și emoțional este realizat pe deplin. Și tot în acest fel pot fi, în același timp, scriitor, reporter, sociolog, psiholog și predicator.”

Svetlana Alexievici,
Vocile de la Cernobîl

Alături de Svetlana Alexievici a fost nominalizat şi scriitorul român Mircea Cărtărescu, dar şi Hilary Mantel, Umberto Eco, Salman Rushdie, Margaret Atwood, George R.R. Martin Haruki Murakami şi scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong’o.

Svetlana-Alexievici

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu