Muzeul Porsche: intre arhitectura si science-fiction

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Cu ce viteză zboară imaginația designerilor din industria automobilelor?

Cu viteza luminii, căci doar așa pot să impresioneze prin strălucire înainte de a auzi sunetul motoarelor pe care le creează. În Germania, cultului mașinii i se închină catedrale monolitice teleportate din viitor.

Muzeul Porsche din Stuttgart este traducerea unei viziuni pe care doar cei mai excentrici pasionați ai mașinilor sau arhitecturii îndrăznesc să o aibă. Deschis vizitatorilor în 2009, muzeul oferă o nouă reprezentație dramatică din fiecare perspectivă.

“Clădirea materializează concepția noastră despre arhitectură, adică mișcare continuă în interacțiunea dintre spațiu și utilizatori”, afirma la inaugurare Roman Delungan reprezentantul firmei austriece de ahitectură. Un proiect ambițios, de 100 de milioane de euro, pentru a păstra caracterul avangardist al brandului.

Ca vizitator, te simți de departe magnetizat de o arătare extraterestră, straniu eye-catcher de o strălucire poliedrică. Suprafețele, unghiurile și liniile exteriorului par prinse într-un dans dinamic, cu eleganța mișcărilor ferme și clare. Forma de bază a întregii structuri este triunghiul – simbol al încrederii și perfecțiunii acestui brand.

În interior pătrunzi într-o navă spațială ce pare că-și reconfigurează traseele la fiecare mișcare a ta. Evoluția de peste 100 de ani a brand-ului este o experiență abisală. Liniștea, albul spațiului și jocul de lumini regizează comunicarea dintre vizitatori și exponate. Un spectacol dinamic de linii, planuri și unghiuri ce se contorsionează grațios pe nebănuite niveluri.

O experiență aproape virtuală în care se întrec în mii de cai putere tehnica și arta, știința și pasiunea. Iată, în continuare, o galerie de imagini ale unei minunății.

Mihaela Kloos-Ilea

Mihaela Kloos-Ilea Blog | Twitter | Facebook | De același autor

Ani la rând am ascultat. Am învățat. Acum caut, visez și scriu. Descoperă Transilvania frumoasă și povești despre sașii de ieri și de azi pe povestisasesti.com

Recomandări

Adaugă comentariu