“Miroirs”, de Gigi Căciuleanu sau reflecția personalității polivalente

Ultima seară a Festivalului Național de Teatru a găzduit, în spațiul Sălii Atelier a Teatrului Național din București, lansarea cărții “Miroirs”, de Gigi Căciuleanu, publicată la editura Vellant. Ediția din acest an a Festivalului a fost dedicată marii artiste Miriam Răducanu, iar omagiul adus dansului său a fost firesc ilustrat prin creațiile unice ale elevului și partenerului său de scenă: Gigi Căciuleanu.

Evenimentul a reprezentat finalul logic al ciclului început cu expoziția-document Căciuleanu, care a inaugurat festivalului, pe parcursul căruia au fost prezentate trei creații semnate de Gigi Căciuleanu: “Un minut de dans sau UF!!!”, “Vivaldi și anotimpurile” și “L’Om DAdA”.

Maestrul de ceremonii a fost Dan Pleșa, reprezentant al editurii, care a declarat: “Gigi Căciuleanu, o personalitate mondială a dansului contemporan, dezvăluie în volumul «Miroirs» o fațetă mai puțin cunoscută a personalității sale artistice: lirismul. 44 de poezii și 28 de desene sunt cuprinse într-un volum care amintește de grația dansului, însă surprinde prin precizia cu care autorul stăpânește nu doar gestul, ci și cuvântul și linia culorilor.”

miroirs-1

Răzvan Penescu, fondatorul LiterNet, a vorbit despre relația cu totul specială pe care o are cu celebrul coregraf și dansator: “Povestea mea cu Gigi Căciuleanu a început demult, la începutul anilor ’90, când Gigi a venit cu compania lui de la Paris în România. Am avut atunci ocazia să descopăr o mișcare așa cum nu mai văzusem, dar m-am întrebat dacă nu cumva dincolo de ceea ce înseamnă dansul pentru Gigi Căciuleanu nu mai există și altceva, dacă nu se exprimă și într-un alt fel. La un moment dat, am avut curajul să mă duc să îl întreb dacă dansul este singurul mijloc prin care alege să se exprime. Mi-a spus atunci că există un cufăr pe care îl duce cu el peste tot în lume, în care are tot felul de bucățele de hârtie pe care are scrise niște poezii. Cartea care se lansează este doar o mică parte din poeziile publicate pe LiterNet, în ultimii opt ani. Aceasta carte este o introducere în arta poetică a lui Gigi și mă bucur că o mulțime de oameni au pus aici dragostea lor pentru poezie, care presupun că este asemănătoare cu dragostea mea pentru poezia lui Gigi”.

“Pentru mine, lectura acestei cărți a fost o revelație. Si o recomand. Este o carte adevărată, a unui artist adevărat, a unui poet și a unui desenator adevărat. Sub aspect plastic și al modului cum este gândit, volumul reflectă o ținută artistică și intelectuală remarcabilă. Gigi Căciuleanu acoperă ca artist trei sintagme: polifonic, polimorf și polivalent. Parcurgând cartea veți înțelege amestecul fascinant al caracterului său, amestecul dintre teluric și celest, dintre senzualitate și spiritualitate. În acest timp descompus pe care îl trăim, Gigi, prin subtextul poeziilor sale, își pune și ne pune trei întrebări fundamentale: De unde venim? Cine suntem? Unde ne ducem?”, a declarat Ludmila Patlanjoglu, critic de teatru, președinte onorific AICT – Teatrologie.

“Aceste frânturi de poeme și desene sunt de fapt dansuri. Am învățat de la Ruxandra Racoviță că dansurile sunt și desen sau linie pură. Întotdeauna m-au fascinat liniile. Fie că acestea sunt trasate cu corpul, fie că le trasezi pe hârtie, fie că le trasezi cu mintea, cu inima, cu creierul. Textele din carte sunt texte de spus, pentru că sunt gândite silabic, pentru a putea fi spuse, pentru a putea fi dansate. Ele sunt subtext exprimat în această seară de dans-actorii mei.”

miroirs-2

Dansatorii Gigi Căciuleanu Romanian Dance Company, care au recitat și ilustrat prin dans câteva dintre poeziile volumului, au fost: Alex Călin, Ioana Macarie, Ana Vișan, Adi Nour, Răzvan Stoian, Arcadie Rusu, Lari Georgescu și Lelia Marcu-Vladu.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu