Academia Sighișoara este un proiect cu tradiţie într-un oraş-minune, în care tradiţia este însuşi duhul locului.
Arhitectura burgului Sighişoarei, în care parfumul medieval şi-a aflat parcă temeiul dăinuirii miraculoase, rezonează vară de vară de sunetul muzicii clasice: întâlnirea tinerilor cu maeştrii de-a lungul a două săptămâni de august e un minunat prilej de conlucrare şi admiraţie, de împărtăşire a tainelor interpretării şi creaţiei muzicale, de trăire şi autodepăşire prin artă. Concertele maeştrilor şi cele ale tinerilor răsfaţă publicul tot mai receptiv al Sighişoarei şi al celor veniţi special spre a se bucura de muzică şi atmosferă.
Asociaţia elveţiană Cultura Viva Sighişoara a dat viaţă, vară de vară, de douăzeci de ani încoace cursurilor de măiestrie şi concertelor Academiei, ocrotită cu părintească atenţie de Primăria municipiului. Începând cu acest an, în parteneriat cu prestigioasa Academie de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi cu susţinerea financiară generoasă a Elveţiei, prin intermediul Programului de Cooperare Elveţiano-Român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, Academia Sighișoar păşeşte cu încredere în cel de-al treilea deceniu de existenţă cu o ofertă sporită: concerte în cursul anului – la Sighişoara, Berna, Cluj şi în alte centre muzicale din România şi Elveţia -, cursuri de măiestrie găzduite de Academia de Muzică clujeană, şi mai ales mereu mai densa manifestare tradiţională estivală, unde sunt aşteptaţi mereu mai mulţi tineri studioşi, ca şi un public mereu mai numeros şi mai încântat!
Primul concert din această stagiune extinsă a Academiei Sighisoara va avea loc în 12 decembrie, ora 19 la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi va fi susţinut de Cvartetul Arcadia.
Cvartetul Arcadia, alcătuit din Anna Török – vioara 1, Răsvan Dumitru – vioara 2, Traian Boială – violă şi Zsolt Török – violoncel, s-a format in anul 2006 pe băncile Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de muzică de cameră a profesorului Nicuşor Silaghi, membru al reputatului Cvartet Transilvan. Preocupaţi de extinderea continuă a orizontului lor interpretativ, au participat la o serie de cursuri de măiestrie atât în România cât şi în străinatate, cursuri care le-au prilejuit contactul cu ansambluri renumite precum Cvartetului Belcea, Cvartetul Ad Libitum, Cvartetul Artis, Cvartetul Voces, Cvartetul Bartók şi Cvartetul Alban Berg. Prima afirmare în context naţional a Cvartetului Arcadia a avut loc odată cu câştigarea premiului I la Concursul de interpretare din cadrul Festivalului Mozart, decembrie 2006. În septembrie 2009 au participat la primul lor concurs internaţional – „Gianni Bergamo” Classic Music Award (Lugano, Elvetia) unde au câstigat Premiul II (Premiul I nefiind acordat), după care a urmat prima editie a Internationales Kammermusikwettbewerb Hamburg, unde succesul a fost deplin: Premiul I, Premiul special „Johannes Brahms” şi Premiul special „Felix Mendelssohn-Bartholdy”. Recent au câştigat Premiul I la prestigiosul concurs Wigmore Hall London International String Quartet Competition 2012, Premiul Fundaţiei Esterházy şi Premiul Beethoven. Cvartetul Arcadia este membru al ECMA (European Chamber Music Academy) şi se bucură de o înaltă cotă internaţională, efectuând numeroase turnee şi participând la festivaluri importante. Recenta apariţie discografică cu cele două cvartete de Leoš Janácek (casa de discuri Orchid Classics, Marea Britanie) s-a bucurat de excelente aprecieri.
În cadrul ediţiei august 2014 a Academiei Sighişoara, Cvartetul Arcadia va oferi cursuri de măiestrie în muzică de cameră.