Ministerul Culturii reacționează la terfelirea numelui lui Eminescu

Comunicatul de presă al Ministerul Culturii.

Ministerul Culturii a constatat cu stupoare că portretul marelui poet român, Mihai Eminescu este folosit abuziv în contextul unei campanii publicitare de promovare a unor teste pentru depistarea bolilor venerice. Ministerul consideră că acest gen de acțiune este revoltătoare și nu se află în conformitate cu bunele uzanțe și exploatarea normală a operei artistice.

Ministerul Culturii își exprimă profunda indignare cu privire la folosirea imaginii celui mai important poet român în scop pur comercial, asociat unui produs sau unui serviciu de tipul celui la care se face referire. Există o serie de utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoștință publică care pot fi permise, fără consimțământul autorului și fără plata vreunei remunerații, dacă respectă anumite condiții impuse de Legea nr. 8 /1996 privind drepturile de autor şi conexe, detaliate în cuprinsul art. 33. Două dintre aceste condiții ar fi ca aceste utilizări să fie conforme bunelor uzanțe și să nu contravină exploatării normale a operei.

Totodată, dorim să vă aducem la cunoștință că art. 30, alin (6) din Constituția României prevede că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.

O altă reglementare aplicabilă dreptului la propria imagine se regăsește în Legea nr. 148/ 2000 (art.6, lit.f.) care interzice prejudicierea imaginii, onoarei, demnității și vieții particulare a persoanelor.

Ministerul Culturii solicită firmei care derulează această campanie publicitară să respecte prevederile legale cu privire la bunele uzanțe ale operei poetului Mihai Eminescu, iar pentru a nu contraveni exploatării normale a operei, să renunțe imediat la folosirea în scop comercial a imaginii marelui poet.

Ministerul Culturii,
24 iulie 2014

Notă: puteți citi mai multe despre terfelirea numelui lui Mihai Eminescu de către firma în cauză aici.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Terfelirea numelui poetului nepereche,aceasta o fac toți care-i stâlcesc numele și în prezent,să fiu bine înțeles,numele real este Mihail Iminovici,Iovul Iminovici a avut doi fii,Iosif și Petrea Iminovici,Petrea Iminovici,străbunicul poetului,din căsătoria acestuia cu Agafia Șerban,au apărut mai mulți urmași,printre care bunicul poetului,Vasile Iminovici,care a făcut școala normală în Blaj. Petre Iminovici și Agafia Șerban se despart,Petrea decedând la Blaj,iar Agafia însoțind familia fiului Vasile Iminovici în Bucovina și decedând la Călineștii Cuparencu. Vasile Iminovici,în vârstă de 26 de ani, atras de condițiile economice și sociale oferite de Imperiul Austro-Ungar imigranților stabiliți în Bucovina se mută cu familia la Călineștii Cuparencu,unde primește post de dascăl de biserică și lot agricol din rezerva religioasă. Vasile Iminovici a avut 4 fete și 3 băieți,cel mai mare dintre băieți,Gheorghe Iminovici a fost tatăl lui Mihail Iminovici. Gheorghe Iminovici a făcut vreo 3 ani de școală la dascălul Ioniță din Suceava,apoi este numit administrator al moșiei Dumbrăveni,apoi primește titlul de sulger.Prin urmare strămoșii paterni ai poetului,se presupune că provin dintr-o familie românească din Banatul ocupat de turci. Strămoșii din partea mamei,Jurăsceștii,proveneau din zona Hotinului. Gheorghe Iminovici s-a căsătorit cu Raluca Jurașcu, a primit titlul de căminar de la Vodă Mihail Grigore Sturza. Mihail Chințescu,un conferențiar susținea la Ateneul Român că Mihail Iminovici s-a născut la Soleni,un sat din Moldova. Mihail Iminovici însuși a notat ca loc al nașterii Botoșani,iar ca dată a trecut 20-Dec-1849. În registrul școlii primare a fost trecută data de 6-Dec-1850,iar în documentele gimnaziului din Cernăuți,este trecută data de 14-Dec-1849. Sora poetului,Aglae Drogli,într-o scrisoare către Titu Maiorescu susținea ca dată a nașterii 20-Dec-1849,iar ca loc al nașterii Ipotești. Fratele poetului,Matei,a susținut 8-Nov-1848 și ca localitate Dumbrăveni. Gheorghe Iminovici,tatăl poetului a declarat data de 20-Dec-1849.Apoi vine Iosif Vulcan să-i cosmetizeze numele,numai să nu fie sârbizat,Iminovici transformându-se în Eminescu ! Nimeni,dar absolut nimeni nu poate modifica în timpurile actuale numele,doar prin instanțele judecătorești,schimbare de nume și corectare de nume, așadar,MIHAIL IMINOVICI are să rămână numele autentic în vecii vecilor,pentru eternitate,un viitor ministru al culturii s-ar impune să facă o reparație morală și să facă demersurile necesare,încât să-i fie corectat numele,din moși strămoși mă numesc Dogaru,așa vor purta numele și cei care au moștenit numele meu,iar dacă se face o campanie cu trimitere la boli cu transmitere sexuală,Mihail Iminovici nu a fost niciodată infestat cu boli venerice,cei care asociază numele geniului,aceștia nu fac altceva decât să-i întineze memoria și creația,sunt antiromani și ar trebui trași la răspundere și expulzați din România !

Adaugă comentariu