Eclipsa solară: scurt ghid pentru fotografii amatori

Câteva sfaturi utile pentru cei care doresc să facă fotografii în timpul eclipsei solare din 2015.

De acum știe toată lumea: pe 20 Martie 2015, are loc o eclipsă de soare care va poate fi observată și de pe teritoriul României. Eveniment cu atât mai important cu cât, potrivit astronomilor, va fi cea mai spectaculoasă eclipsa de soare vizibila din România până în anul 2027!

Momentul de maximă intensitate al eclipsei va fi în jurul orei 11:56, însă aceasta va începe să fie observabilă începând cu ora 10:48 și se va termina la ora 13:04. Când va atinge maximul, vom observa o diminuare cu aproximativ 50% a luminozității obișnuite dintr-o zi normală. În București maximul va fi la ora 11:56.

Iată o animație realizată de astro-info.ro care prezintă modul în care eclipsa va fi vizibilă din București.

Câteva sfaturi utile pentru fotografii amatori

1. Nu încercați să observați eclipsa de soare cu ochiul liber, fără un filtru de protecție adecvat.

2. Soarele privit cu ochii neprotejați poate provoca leziuni grave la nivelul retinei, care pot duce pana la pierderea temporară sau definitivă a vederii. În plus, îndreptarea telefonului mobil sau a aparatului foto direct către soare poate deteriora senzorul echipamentului.

3. Dezactivați flash-ul dispozitivului și, rugați-vă să existe o umbră de nor. În cazul în care aveți acest noroc, puteți face o fotografie cu telefonul mobil sau aparatul foto.

4. În cazul în care nu aveți noroc, umpleți o găleată (sau un vas suficient de mare cu apă) și priviți (și fotografiați) eclipsa reflectată acolo. Cu un strop de creativitate, fotografiile pot fi spectaculoase.

5. Fotografiați-vă prietenii în timp ce privesc eclipsa. Fotografiile vor fi cu atât mai interesante cu cât atmosfera suferă schimbări semnificative pe măsura ce eclipsa înaintează.

6. Fotografiați peisajul, mai ales spre linia orizontului, unde se vor putea observa câteva schimbpri foarte interesante ale culorilor.

7. Fiți creativi. Dar, evident, creativi sunteți deja. 🙂

eclipsa-soare

(surse: 1, 2)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu